вівторок, 31 травня 2016 р.

Меч Святослава «приїхав» до Канева

18 травня цього року, з нагоди Міжнародного дня музеїв, до Шевченківського національного заповідника - музею Тараса Григоровича Шевченка прибув незвичайний експонат - меч, що датується десятим століттям нашої ери. Деякі експерти припускають, що він належав київському князю Святославу, інформує "Дніпрова зірка".
kkk
На виставку унікальний меч привезли працівники Національного заповідника "Хортиця" - генеральний директор М. Остапенко та завідувач відділу реставраційної роботи В. Нефьодов. Як розповів Максим Остапенко, цей меч було знайдено біля ймовірного місця загибелі київського князя Святослава Хороброго від рук печенігів неподалік острова Хортиця. За офіційною версією, повертаючись з походу на Візантію, князь разом із дружиною потрапив у засідку печенігів і був убитий у бою.

За висловом М. Остапенка, меч є "вершиною технологій військової справи" для свого часу. В. Нефьодов зазначив, що меч добре зберігся, незважаючи на те, що йому більше 1000 років. Він відмітив оригінальну для того часу техніку орнаментування, так звану "насічку", виконану з використанням срібла, міді та латуні.

Немає коментарів:

Дописати коментар