пʼятницю, 1 липня 2011 р.

“Юрій Горліс-Горський” знову у Львові



28 червня, на День Конституції, у Львівському палаці Мистецтв відбулася прем’єра документальної двосерійної кінострічки Романа Коваля та Олександра Домбровського “Юрій Горліс-Горський” – про боротьбу за Самостійну Україну поручника Армії УНР, осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру, підпільника, письменника.
Презентував Роман Коваль і свою нову книгу – “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. В ній йдеться про забутого українського скульптора, художника і поета. В історію Михайло Гаврилко увійшов і як організатор війська – Українських січових стрільців, Сірої дивізії Армії УНР та повстансько-партизанського руху на Полтавщині.
Михайло Гаврилко та Юрій Горліс-Горський – уродженці Полтавщини. Життя обох пов’язане зі Львовом. Михайло жив у Львові в 1907 – 1918 роках (з перервами), Юрій – у 1932 – 1944 рр. (з перервами). Саме у Львові знайшла їх слава.
Життя обох митців-вояків завершилося трагічно – восени 1920 року на станції Полтава більшовики спалили в топці локомотива Михайла Гаврилка, а Юрія Горліса-Горського в Новому Ульмі задушили “свої”.
Хоч оголошень про презентації не було ні на радіо, ні на телебаченні, а в місті не було жодної афіші, великий зал Львівського палацу мистецтв було заповнено вщерть – люди, яким не вистачило місця, стояли попід стінами. Бурхливими оплесками вітали львів’яни автора фільму Романа Коваля. Не залишила нікого байдужим і розповідь Романа Коваля про Михайла Гаврилка – організатора Українських січових стрільців.
Ошатна книга про митця-вояка має 472 сторінки кольорового друку. У ній вміщено понад 600 листівок і фотографій, більшість з яких оприлюднюється вперше. В додатках до книги – близько сотні документів, більшість з яких також вперше вводиться в науковий обіг. Формат книги – альбомний, папір – крейдований, друк – кольоровий, палітурка – тверда, кольорова.
У залі зібрався цвіт української інтелігенції – Михайло та Ольга Горині, академік НАН України Микола Ільницький з дружиною Луїзою, доктор філології Мар’яна Комариця, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка Любомир Сеник, доктор фізико-технічних наук Олександр Криськів, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка письменник Роман Лубківський, доктор Іван Головацький, заслужені журналісти України Ганна Стоцька та Василь Глинчак, полковник Українського козацтва Всеволод Іськів, голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Ярослав Гірник і голова секретаріату Богдан Винниченко, дослідник козачини Тарас Каляндрук, художники Юрій Лесюк і Богдан Балицький, голова Львівського обласного відділення ВГО “Наша Україна” Юрко Антоняк, голова обласного проводу ОУН Олег Гринюк, власник “Лізінгового дому у Львові”, один з меценатів книжки Олег Ситюк, усе славне товариство “Пресвятої Покрови” на чолі з отаманом Грицьком Козієм та багато інших достойників.

Щиро вітали присутні онуків Михайла Гаврилка – доктора медичних наук професора Ореста Абрагамовича та доцента кафедри терапії та дерматології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Любомира Абрагамовича, а також праправнука митця – Ярему Вареса, учня однієї із львівських шкіл.
Висловлюємо подяку організаторам презентації – громадському рухові “Українська альтернатива” і особисто Галині Сеник.
Пізнаваймо історію Визвольного руху. Нехай досвід попередників збагатить нашу історичну пам’ять, допоможе утвердити національний характер нашої держави!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”
Koval_r@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар