середу, 6 липня 2011 р.

Тиск влади на Церкву



На початку цього матеріалу я хочу озирнутися на декілька років назад, коли В.Ющенко, який на той час обіймав посаду Президента України, невтомно декларував свої намагання посприяти об"єднанню української Церкви, наближенню утворення єдиної Помісної Української Церкви. І тоді ж опозиція, яка сьогодні є владою, так само невтомно звинувачувала тодішнього Президента у втручанні у справи Церкви, яка є у нас відокремленою від держави.
Нинішній Президент вже неодноразово наголошував та запевняв, що "роль держави – не втручатися у справи церкви, а створювати умови для її розвитку". І ось тут він на 50% має рацію - нинішня влада у справі будівництва нової країни таки створює умови для розвитку своєї церкви, а саме - для УПЦ (МП). Ця справа набула вже загальноукраїнської системності. Одним із підтверджень цьому є ситуація, що виникла у с. Хацьки Черкаського району.
Нещодавно до мене звернулися представники місцевої громади УАПЦ і розповіли про наступне.
В цьому селі з 1997 року діє громада Української автокефальної православної церкви храм Архистратига Божого Михаїла яка проводить свої богослужіння в пристосованому приміщенні .
В 2000 році громаді для будівництва Церкви надано земельну ділянку, яка розташована в центрі села, площею 2.0 га. На цій ділянці громада самотужки веде будівництво Храму.
В 2011 році в селі Хацьки була зареєстрована громада Української православної церкви (московського патріархату), засновниками якої є Заїка Г. К, 1954 р.н., Тищенко К. А., 1949 р. н., Ярошенко Г. М., 1949 р. н. та ін.( з десяти засновників троє - члени партії регіонів), які прагнуть заволодіти цією ділянкою. Пішовши по кабінетах влади різних рівнів вони шукають підтримки, як відібрати земельну ділянку в громади Української автокефальної православної церкви.
Громадою УПЦ (МП) була подана заява, яка з порушенням чинного законодавства була прийнята до розгляду. У заяві йшлося про виділення ділянки під будівництво Церкви. Цю заяву було передано на розгляд земельної комісії при Сільській раді. Запропоновані варіанти не влаштували прихильників Московського патріархату і вони вказали на ділянку яка межує з будівництвом громади УАПЦ ( пропонувалося розмістити церкви різних конфесій на одній території, відстань між якими приблизно сто метрів). Ця пропозиція не знайшла підтримки на сесії сільської ради.
Неодноразово були спроби влади тиснути на настоятеля храму Архистратига Божого Михаїла Української Автокефальної Православної Церкви о. Віталія та на прихожан храму з «поханням» не піднімати питання стосовно виділення земельної ділянки для громади УПЦ (МП). Також не беруться до уваги звернення настоятеля про можливе міжрелігійне протистояння, а навпаки висловлюються «рекомендації» не писати таких звернень.
В газеті «Сільські обрії» Черкаської райдержадміністрації за 3 червня 2011року в статті про село Хацьки надруковано статтю про те, що до Черкаської райдержадміністрації звернулася релігійна громада с. Хацьки за допомогою та як адміністрація допомагає в організації виділення земельної ділянки під будівництво Церкви, а також «організації» підприємців надати допомогу, а на знімках в статті члени громади УПЦ(МП) з депутатом Черкаської районної ради Підгорою Н. В. (член партії регіонів).
3 липня 2011 року на неодноразові звернення жителів села Хацьки Сільським Головою Чекаленко І. М. було проведено загальні збори жителів села Хацьки, на яких була присутня депутат районної ради Черкаського району Підгора Н. В. Серед інших ставилося питання про можливість будівництва поруч двох церков різних конфесій, що більшістю присутніх було проголосовано проти. Також було зачитано Указ Президента України від 17. 03. 2011 року № 3159-VI про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах. В статті 1 Закону написано «ввести мораторій строком на п’ять років на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок…». Ділянка землі яку хотіли взяти прихожани УПЦ (МП) підпадає під дію цього закону.
4 липня 2011 року відбулася сесія Хацьківської сільської ради, на яку завітали Кріт В. І. депутат Черкаської обласної ради (партія регіонів), Підгора Н.В. депутат Черкаської районної ради ( партія регіонів) та головний архітектор Черкаського району. Під час засідання сесії Підгорою Н.В. було запропоновано не брати до уваги рішення загальних зборів села, Кротом В.І. було запропоновано розділити земельну ділянку, на якій веде будівництво громада УАПЦ між двома конфесіями, а архітектор Черкаського району взагалі запропонував ділянку розділити на чотири рівних частини і надавати релігійним конфесіям, які будуть звертатися з таким проханням.
Депутатам які не підтримали такі пропозиції декілька разів пропонувалося переглянути свою позицію, а наприкінці сесії вони були названі зрадниками.
Виникає запитання чиї інтереси відстоюють представники влади? Запитання, звісно, риторичне. Та все ж, гадаю, ця інформація в черговий раз підтверджує правдивість другої половини цитати ВФЯ, яку я навів на початку цієї статті.

2 коментарі:

  1. Епископ Евстратий: Возникает вопрос, не пытается ли Россия экспортировать теракты в Украину

    Цель Российской церкви – масштабный конфликт в Украине, который взрывал бы украинское общество, позорил украинскую власть... Сценарий Кирилла может привести к гражданской войне...
    http://www.unian.net/rus/news/news-418393.html

    ВідповістиВидалити
  2. Кернес відібрав землю у Київського патріархату і віддав Московському http://news.dt.ua/articles/83940

    ВідповістиВидалити