пʼятницю, 1 липня 2011 р.

Владлен Лепський: потрібно ефективно долати виклики часу

Ось уже декілька років головним лікарем Комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи» Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА є Владлен Лепський. Він також є головним експертом служби медико-соціальної експертизи і посідає посаду головного позаштатного спеціаліста ГУОЗ та МК Черкаської обласної державної адміністрації з експертизи стійкої непрацездатності. В грудні 2009 р. Головною акредитаційною комісією Міністерства охорони здоров’я України очолюваний Владленом Володимировичем заклад було акредитовано на вищу акредитаційну категорію.
Адміністрація та колектив Черкаського обласного центру медико-соціальної експертизи співпрацюють з лікувально-профілактичними установами області, обласними і регіональними управліннями праці і соціального захисту населення, центрами зайнятості, Фондами соціального страхування, громадськими організаціями інвалідів, трудяться над реалізацією заходів по зниженню і профілактиці інвалідності, реабілітації інвалідів, удосконаленням структури закладу тощо.
«Час нам ставить нові виклики, на які маємо вчасно та ефективно реагувати», – формулює кредо діяльності колективу закладу його очільник Владлен Лепський.

– Владлене Володимировичу, які останні «виклики часу» довелось долати Вам та очолюваному Вами колективу?
– Наприклад, щорічно стала зростати кількість хворих на туберкульоз та СНІД, тому наприкінці минулого року було проведено реорганізацію структури нашого закладу. Кількість міжрайонних МСЕК загального профілю з 4 зменшилась до 3, а за рахунок цього у відповідності до Концепції подолання епідемії туберкульозу в Україні створено спеціалізовану фтизіо-пульмонологічну МСЕК. На цю комісію покладено проведення і медико-соціальної експертизи хворим на СНІД.
– В загальних рисах познайомте, будь ласка, читачів зі структурою Черкаського обласного МСЕК.
– Сьогодні Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи у своїй структурі має 2 обласні медико-соціальні експертизи, у тому числі фтизіо-пульмонологічну, 6 спеціалізованих – кардіологічну, травматологічну, психіатричну, радіологічну, онкологічну, фтизіо-пульмонологічну, а також 4 МСЕК загального профілю. З них 1 міська і 3 міськрайонних. Відтак, всього 12 МСЕК. За минулий, 2010 рік комісіями МСЕ було проведено 1679 засідань, на яких оглянуто 21572 черкащан, за 2009 рік –1830 засідань, оглянуто 23655 громадян, з них вперше – відповідно 6219 осіб в 2010 р. і 5554 особи в 2009 р.
– Судячи зі статистики, кількість черкащан, оглянутих на МСЕК, щорічно зменшується, а кількість громадян, визнаних інвалідами серед первинно оглянутих осіб на Черкащині, збільшується. З чим це пов’язано?
– Останні роки Черкаська область посідає з поміж інших високі місця за показниками первинної інвалідності. Це передусім стосується дорослого населення і населення працездатного віку. Так, в 2008 р. Черкащина вийшла на 5 місце за показником інвалідності населення працездатного віку і 8 місце – дорослого населення, в 2009 р. ці показники становили відповідно 8 і 13 місця. За минулий рік показники первинної інвалідності дорослого населення Шевченкового краю зросли в порівнянні з попереднім, 2009 роком, з 45,8 на 10 тис. дорослого населення до 53,1 (або на 16,0%) і населення працездатного віку – з 48,9 до 54,0 (або на 10,4%). Це частково пов’язано з соціальним становищем хворих людей, труднощами при їх працевлаштуванні тощо, а також з тим, що з минулого, 2010 року, інваліди з дитинства, які вперше визнані інвалідами, з категорії дітей-інвалідів у віці до 18 років, віднесені до первинно інвалідизованих. В попередні роки ця категорія інвалідів відносилась до повторно оглянутих інвалідів.
Кількість оглянутих на МСЕК щорічно зменшується за рахунок зменшення числа переоглянутих інвалідів, чому сприяло більш широке застосування встановлення групи інвалідності безтерміново у осіб з анатомічними дефектами та стійкими, прогресуючими незворотними розладами стану здоров’я та порушень функцій життєдіяльності людини.
– Які здобутки та проблеми маєте на сьогодні?
– В минулому році на численні клопотання закладу та за наполегливої підтримки громадських організацій інвалідів, нам було передано додатково в оренду ще 70 м2 площ за юридичною адресою закладу: м. Черкаси, вул. Енгельса, 9, що відчутно поліпшило матеріально-технічну базу, але не розв’язало існуючої проблеми браку площ. Цього року така робота буде продовжена, тим більше, що маємо перспективи на передачу за цією ж адресою ряду кабінетів, зайнятих приватними підприємця.
Також нам вдалося поповнити всі комісії МСЕ комп’ютерною технікою. Так, цього року придбано 5 сучасних комп’ютерів.
Але маємо не вирішеною проблему забезпечення виїзних засідань автомобільним транспортом. Наявні в закладі 2 легкових автомобілі ВАЗ практично вичерпали технічний ресурс і для поїздок по області непридатні. А, наприклад, минулого року нами було проведено 1679 засідань, з них 327 виїзних, позаминулого – відповідно 1830 і 432 виїзних засідання. Сьогодні комісії МСЕ забезпечуються автотранспортом медичних закладів, що тягне за собою суттєві проблеми організаційного, технічного та фінансового характеру.
– Окрім встановлення інвалідності, очолюваний Вами заклад займається реабілітацією інвалідів?
– З цією метою ще в 2008 р. до складу кожної МСЕК введено посаду лікаря-спеціаліста з медико-соціальної реабілітації. В 2010 році в штатний розпис Центру введено посаду психолога та додатково дві посади для лікарів-інтернів з медичної психології. З метою реабілітації інвалідів ми співпрацюємо з центрами зайнятості, управліннями праці і соціального захисту населення, іншими службами і громадськими організаціями. Але тут є проблеми. Простежується недосконалість державної політики в сфері зайнятості та професійної реабілітації інвалідів, дефіцит вільних спеціально облаштованих робочих місць для людей з обмеженими можливостями. Не виконується положення законодавства щодо 4% інвалідів від загальної кількості працюючих, які повинні бути працевлаштовані підприємствами. Так, на семінарі-нараді з удосконалення роботи з реабілітації інвалідів, співпраці служби МСЕ, ЛКК медичних закладів, регіональних Управлінь праці і соціального захисту населення, центрів зайнятості, громадських організацій інвалідів, яка відбулася в Умані в жовтні минулого року, було озвучено наступні цифри. Наприклад, у Черкаському районі на обліку Центру зайнятості за 9 місяців 2010 року знаходилось 59 інвалідів, а працевлаштовані тільки 11 осіб. Професійне навчання за 9 місяців 2010 року отримали лише 2 інваліди, а за 2009 рік – жодного.
Для людей з обмеженими можливостями, які стоять в черзі на санаторно-курортне лікування, в першу чергу путівки надаються інвалідам війни та дітям-інвалідам, інваліди загального захворювання отримують путівки за залишковим принципом. На Черкащині за 9 міс. 2009 р. було оздоровлено 734 інваліди, за цей же період минулого року – 770 осіб. В цілому по Україні з 129 тис. інвалідів, які стояли в черзі на санаторно-курортне лікування, за 2009 р. було оздоровлено лише 12,3 тис. інвалідів. Також по області за 9 міс. минулого року було забезпечено технічними засобами реабілітації 2443 інваліди.
Загалом і в 2008, і в 2009, і в 2010 рр. досягнуто позитивних результатів щодо повної і часткової реабілітації хворих, яким комісіями МСЕ продовжувалось лікування за листком тимчасової непрацездатності. Так, минулого року з 445 осіб, яким продовжено листки тимчасової непрацездатності, закінчили лікування на кінець року 303 особи, серед яких 193 особи, або 63,7% інвалідами не визнано.
З метою проведення відновлювального лікування, здійснення інших заходів з реабілітації (працевлаштування, навчання, перенавчання), забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації в 2010 році лікарями МСЕК складено 13194 індивідуальних програм реабілітації інвалідів, в т.ч. первинно визнаним інвалідами – 4883 або 86% від всіх первинно визнаних інвалідами (в 2009 році відповідно – 17478 і 4014, в 2008 році – 10536 і 3241). Як бачимо, і ці виклики і проблеми ми намагаємося ефективно долати і вирішувати.
– І насамкінець, що б Ви хотіли побажати читачам, на чому зупинити увагу громадян?
– Особливо хочу загострити увагу на недостатній інформованості населення щодо порядку вирішення питань, які стосуються втрати працездатності. За виясненням цього порядку громадяни звертаються до місцевих і центральних органів виконавчої влади – аж до Президента України і Прем’єр-Міністра України, коли насправді таке вирішення знаходиться зовсім поруч. Це питання розглядається і вирішується на засіданнях ЛКК лікувально-профілактичних закладів, які є першим етапом медико-соціальної експертизи. Ніхто інший, крім ЛКК – ні головні спеціалісти, обласні консультанти, завідувачі відділень, вирішувати питання направлення на МСЕК повноважень не мають. Процес МСЕ розпочинається з ЛКК і саме до цієї, першої ланки експертизи, громадянам потрібно звертатись за роз`ясненням проблеми. Якщо б населення було достатньо про це поінформованим, половини, а то і більше звернень, можна було б уникнути, що полегшило б і роботу з цими зверненнями, і шлях громадян до вирішення своїх питань. А загалом хочу побажати жителям Шевченкового краю менше хворіти, мати більше бадьорості і оптимізму, вести соціально-активний, здоровий спосіб життя, не пасувати перед труднощами. Як то кажуть, ефективно долати виклики часу!



Наприкінці викладеного інтерв"ю хочеться додати головне для нас: крім своєї відповідальної і напруженої роботи, Владлен Володимирович сприяє вихованню здорової молоді - майбутньому нашої нації. Коли ми домолялися з ним про це інтерв"ю, Владлен Володимирович погодився зустрітися на території однієї з турбаз під Черкасами, де в ті дні відбувалися збори юнацьких збірних з різних видів єдиноборств. А це, вважаємо ми, також принципова відповідь на виклики нашого часу з його проблемами й негараздами.

Немає коментарів:

Дописати коментар