пʼятницю, 17 травня 2013 р.

У Куцівці відзначили 118 річницю з дня народження Тодося Осьмачки. Вручено премію імені письменника.

16 травня виповнилося 118 років від дня народження видатного українського письменника, поета, прозаїка, перекладача Тодося Осьмачки. Народився Теодосій Степанович у селі Куцівка, що у Смілянському районі на Черкащині.
    Саме з цього приводу й зібрали у Куцівці пошановувачів творчості Осьмачки ініціатори щорічних заходів з вшанування письменника, співзасновники й співголови Благодійного фонду "Тодось Осьмачка" Володимир Ткаченко та Ігор Коваленко.
    Цьогоріч гостями заходів були секретар Національної Спілки письменників України Сергій Пантюк, голова Черкаського відділення НСПУ Валентина Коваленко, одна з ветеранів черкаської журналістики, кореспондент газети "Черкаський край" Ганна Шквар, шістдесятник, дисидент, багатолітній в'язень радянських концтаборів, одесит Олекса Різниченко, невизнані нинішньою окупаційною владою народні депутати України Микола Булатецький та Леонід Даценко, відомий художник з Черкас Іван Бондар, голова Черкаської філії Всеукраїнського фонду культури та Фонду національної пам'яті Анатолій Волошин, поетеса зі Сміли Блискавиця та багато інших. Із влади був лише сільський голова Ігор Волошин, бо, як він скрушно зітхає, причетність до такої знакової фігури української літератури на життя села із двохсот дворів майже не впливає.




Почався цей урочистий день біля Будинку культури, на стіні якого висить меморіальна дошка, присвячена  Тодосю Осьмачці. Тут спочатку виступили організатори вшанувань. Потім долучилися учасники Літературного театру Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького під керівництвом засл. арт. України Тамари Власенко. Далі усі перемістилися на другий поверх Будинку культури, де в бібліотеці знаходиться кімната-музей Т.Осьмачки. Тут гості зробили подарунки сільській бібліотеці - книги від видавництва "Смолоскип", яким керує письменник Сергій Пантюк, від Черкаського відділення НСПУ та інших шановних гостей.






  Наступним етапом цьогорічних вшанувань було відвідання Храму Різдва Пресвятої Богородиці (УАПЦ), храму, де Тодося Осьмачку хрестили.  Сьогодні ж тут  відбулась служба по Теодосію, християнське вшанування пам'яті видатної людини, великого українця.





   А потім усі перемістились на живописну кручу, до місця, де стояла хата в якій народився й провів дитячі роки Тодось. По дорозі до Осьмаччиної кручі, на вулиці Осьмачки мешканці села пригостили гостей варениками.




  Вже на кручі до учасників заходів долучилися місцеві діти. Вони поклали квіти до меморіального знаку на місці, де стояла хата Осьмачок. Тут же відбулась літературно-поетична толока і головна подія дня - вручення премії ім. Тодося Осьмачки. Цьогоріч відбулося таке нагородження вперше. І першим лауреатом цієї високої премії став закарпатський письменник з м. Хуст Мирослав Дочинець за роман "Вічник. Сповідь на перевалі духу". Премія у розмірі 5 тис. грн. була надана спонсором - агрофірмою "Булатецькі брати".
  Також на толоці звучали вірші учасників заходу. Дуже емоційно нами усіма було сприйнято розповідь Олекси Різниченка про роки ув'язнень в комуністичних концтаборах, та прочитані шістдесятником-дисидентом вірші тих часів. Усіх читців не оминули преміюванням: книжки, солодкі подарунки від меценатів - Смілянської кондитерської фабрики. А співголова БФ "Тодось Осьмачка" Володимир Ткаченко (до речі, мій інститутський однокурсник, навіть одногрупник) презентував репринтне видання першої книжки Осьмачки "Круча" (1922 року видання).












   Закінчилися заходи на долинці під кручею, де місцеве козацтво пригостило гостей юшкою, кашею, смачними десертними (й не зовсім))) напоями.
 















На закінчення скажу, що такі заходи є щорічними. Тепер вони будуть поєднуватися з врученням літературної премії ім. Тодося Осьмачки.
   Можу собі уявити, якими ці заходи будуть у 2015 році, на 120-річчя письменника!




Немає коментарів:

Дописати коментар