четвер, 17 травня 2012 р.

Вшанування Тодося Осьмачки в Куцівці на Черкащині


Скиталець вічний, перемігши втому, Іде стежками, що ведуть в село… Селянський син вертається додому – І Україні на плече кладе чоло. (Л.Даценко, «Т.Осьмачці»)
16 травня виповнилось 117 років від дня народження оспівувача національної ідеї українського народу в страшну й трагічну добу його нищення комуністичною заразою Тодося Осьмачки. У цей день на його батьківщину, до села Куцівки Смілянського району, що на Черкащині, з’їхались щирі пошановувачі творчости поета. Приїхали гості з Черкас, Кам’янки, Шполи… Зійшлися мешканці села, учнівська молодь. Дуже вразила присутність найменших куцівців – вихованців дитячого садка на чолі зі своєю вихователькою. Також був присутній чоловік нині покійної племінниці письменника, Дмитро Григорович. Зібрались біля Будинку культури, де встановлено меморіальну дошку про те, що Куцівка є рідним селом письменника.
Гості з Черкас та Сміли. Розпочав захід співголова Благодійного фонду Тодося Осьмачки смілянський поет Володимир Ткаченко. Виступили голова Черкаського обласного відділення СПУ Валентина Коваленко, яка у своїй науковій роботі дослідила багато прихованих сторінок життя і творчости Т.Осьмачки, поет і громадський та політичний діяч, лауреат літературної премії Василя Симоненка Леонід Даценко, гості зі Шполи та Кам’янки. Леонід Даценко зачитав вірш зі своєї збірки «І янгол з автоматом на плечі», присвячений Тодосю Степановичу. Після офіційної частини, яку зовсім і не хочеться називати офіційною, адже відбувалась проста і щира розмова господарів з гістьми, гості відвідали музейний куточок Т.Осьмачки в місцевій бібліотеці.
Тут В. Коваленко подарувала господарям закладу (а значить – куцівцям) примірники літературного альманаху Черкаського відділення СПУ «Холодний Яр», одне з чисел якого присвячене творчості письменника, а Л.Даценко презентував бібліотеці свої поетичні збірки. Далі, по дорозі до Храму, на нас чекала приємна несподіванка: на шляху, по вулиці Т. Осьмачки, біля одного обійстя стояв стіл, з двома великими мисками вареників!
Підкріпившись гості відвідали відреставрований Храм Різдва Богородиці. Храм був побудований 1810 року, зруйнований 1962 року (саме в рік смерті Осьмачки) та відреставрований у 2007 році. Кінцевою точкою заходу став пам'ятний знак на місці, де знаходилась хата, в якій народився й провів свої дитячі роки майбутній письменник зі світовим ім’ям.
Володимир Ткаченко розповів історію встановлення цього знаку та зачитав свого вірша, присвяченого цій події. Наприкінці організатор заходу запросив усіх на традиційну юшку на березі ставка. Світло було на серці. Дякуємо тобі, Тодосю. Не рідшає від року в рік коло твоїх друзів.

Немає коментарів:

Дописати коментар