четвер, 24 травня 2012 р.

Режим "активації". Хто на Черкащині піде на вибори до Верховної Ради

Іллюстрація до новини ""
Офіційна виборча кампанія до Верховної Ради стартує 31 липня, але вони вже давно "включилися" і заявили, що йдуть до нас. Кандидати в народні депутати – потенційні, ймовірні і майбутні – в поті чола працюють на округах, роздаровуючи рушнички і флешки, даруючи виборцям концерти, вистави і посадкове насіння.
Утім, упевнений ескперт Максим Михлик, переможе той, хто зможе пояснити людям, що після виборів він не зникне, залишиться і захищатиме інтереси виборців: "вибиватиме" гроші на округ, прийматиме людей. А вони мають обирати "завгоспа округу", який турбуватиметься про округ 4–5 років.
"Прес-Центр" з'ясував персони імовірних кандидатів по округах Черкащини і попросив пана Михлика прокоментувати їхні шанси у майбутній боротьбі.
№194
– Є шанси, що по цьому округу "піде" черкаський мер Сергій Одарич, він спеціаліст яскравих ходів і бліцкригів. Думаю, вони домовляться з Жуковською. Вона не місцева, але представник великого капіталу. Однак не впевнений, що можна в Черкасах немісцевому, хоч і з великим грошима, перемогти. Таких великих проектів, як, скажімо, реконструкція "Дружби народів" місто ще не бачило, але не думаю, що це інвестиція у кампанію. Швидше за все, маємо економічну складову. Жуковська спробує використати це під виборчу кампанію, тому я не бачу в неї великих шансів. Булатецький як представник об'єднаної опозиції відразу має 20%. Має стабільну кількість прихильників. Може "взяти" і 30–40%, але за умови, що на округу не балотуватиметься ні Мамалига, ні Майборода, ні Малиновський. Купою вони ці 40% "розтягнуть" між собою. В Миколи Івановича є єдиний шанс домовитися з іншими про підтримку взамін на обіцянку підтримати їх в разі обрання. Зможе – виграє. Така ж ситуація з Мамалигою, Малиновським і Майбородою. Їм загалом буде складно, бо не асоціюються з конкретними партіями, тому їм буде важко пояснювати людям, чому ті мусять підтримати саме їх. На цих виборах розігруватиметься карта – або ти із владою, або з опозицією. Третього варіанту не буде. У Черкасах цей поділ буде найяскравішим. Не виключено, що від провладної партії балотуватиметься депутат облради, підприємець Володимир Ходак. Можливо, ставку на нього не робитимуть, але регіоналам потрібні члени комісії, спостерігачі. Якщо сюди ще додасться Одарич, то йому можна буде провести дуже красиву кампанію.
№195
– Гресь – кандидатура опозиції, має підтримку віце-спікера Миколи Томенка, проте великих шансів не має. Він не жорсткий політик, не яскравий боєць. Те, що Головко не йде потужно, свідчить про те, що його кандидатура не прийнята остаточно. Яскрава постать Радуцький, думаю, якщо він зможе знайти кошти на кампанію та пояснити виборцям Чигирина і Чорнобая, чому саме він їм потрібен, то матиме певну підтримку. Дуже цікавий варіант Душейко. Якщо об'єднати його потенціал з Гресем, бо обидва певним чином ображені на владу, то це може бути виграшний варіант. Душейко – дуже потужна постать, яка може поламати всі карти на цьому окрузі.
№196
– Округ, зрозуміло, "робився" під Бобова, проте рівень його підтримки виборцями дуже низький. Тому йому, навіть у випадку узгодження як провладного кандидата, буде важко. На округу не бачу однозначних лідерів, тому 196-ий є просторим місцем для "парашутистів" – немісцевих кандидатів, які вперше з'являться тут перед виборами. Найімовірніше, до цього округу придивляються. Не виключено, що можна буде побачити тут Сергія Терещука, який вже обирався тут у 2002 році.
№197
– Округ "робили" проти Губського, але це його не те що не зупинило, а підхлеснуло. Боротьба очікується незла. Губський буде потужно працювати, бо має і гроші, і технології, і бажання перемогти. Та він отримав певний негативний “шлейф”, коли пішов від Юлії Тимошенко, і це може йому завадити. Яскравий і потужний кандидат, на мою думку, Даценко, останнього року він непогано "розкрутився". Зрозуміло, що Коржа, як владну креатуру, будуть "тягнути", але цього замало. Адмінресурс дасть 10%, але "ламати" повністю через коліно такий серйозний округ я б не ризикнув. Малиновський має невеликий електорат, але навряд чи в нього вийде, бо зірка СПУ вже закотилася.
№198
– Очікуємо справжню "м'ясорубку". Тут одразу 5 потужних кандидатів – Семинога, Тимошенко, Савченко, Горбенко і Решетняк. Тимошенко обирався, знає округ, має напрацювання. Семинога місцевий, має тут бізнес та підтримку в Києві і дуже хоче обратися, бо треба захищати бізнес. Савченку теж дуже потрібно стати депутатом. Решетняк має досвід перемоги і позитивний рейтинг як мер Сміли. Якщо пояснить жителям району, чому він кращий, має шанси. Горбенко працює точково більше року, вона місцева, яскравий політик. Хто "вилізе" з цієї "м'ясорубки" – сказати важко. За певних обставин вони всі мають шанси. Грубо кажучи, "поділять" виборців по 20%, а виграє той, хто візьме 21%. До того ж, ще не знаємо, хто буде від об'єднаної опозиції.
№199
Ще кілька місяців тому я б віддав шанси Терещуку, але, враховуючи, як потужно почав Нечипоренко, заручившись підтримкою влади, скажу, що він наздогнав Терещука. Цей працює давно і рівно, але не "б'є" в одну точку. Враховуючи, як "порізали" його округ, він може "виплисти" на 196-ому окрузі, де залишилася частина Тального. Бондаренко – головний опозиціонер області, місцевий. Якщо він цей ресурс кине на свій округ, то може й перемогти, але якщо, як керівник штабу опозиції, "розпорошить" сили на всю Черкащину, шанси зменшить. Ця трійця в рівних пропорціях. Та, враховуючи боротьбу "влада – опозиція", Нечипоренко і Бондаренко – апріорі воюватимуть між собою.
№200
– Якщо на початку говорили, що округ "різали" під Крохмаля, то зараз я таких розмов чую все менше. Дуже цікавий потенційний кандидат – мер Христинівки Наконечний, який за умови реалізації певних домовленостей із місцевими лідерами матиме всі шанси. На мою думку, шансів немає в Юсова, хоч він із опозиції. Яскравий варіант – Кучер, яка перемагала тут на всіх місцевих виборах, має авторитет і підтримку, постійно працює, бойова і розумна. Крохмаль – "солдат партії" і чекає вказівки: скажуть – піде. Роєнко, думаю, піде, але, як представник комуністів, може розраховувати хіба що на 5%.

                                                                                    Вікторія ЧЕРКАСОВА
                                                                                                                Джерело: Прес-Центр

Немає коментарів:

Дописати коментар