вівторок, 16 вересня 2014 р.

Новини від "Холодного Яру": Полковник Болбочан і отаман Зелений у Львові




14 вересня 2014 р. на Книжковому форумі відбулися презентації нових книг Історичного клубу “Холодний Яр” і “Нашого формату”. Спочатку в готелі “Жорж”, що в центрі Львова, Роман Коваль, Антон Мартинов (директор “Нашого формату”) і Тарас Силенко представили книжку Романа Коваля
“Отаман Зелений” (3-тє, розширене видання).
Письменник, громадський діяч, голова історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль.

Про цю книжку читач Мирослав Скочиліс сказав: “Це пряма мова, що ніби розповідає вояк Дніпровської повстанської дивізії. Я відчув правду і несправедливість тієї пори”. На презентації, яка пройшла за аншлагу, виступив поет Іван Драч. Він високо оцінив внесок Романа Коваля у повернення правди про українсько-російську війну 1917 – 1920-х років. Іван Драч признався, що і його батько був учасником тетіївського повстання проти соввлади. Іван Федорович розповів історію своєї юності, коли він, забамбулений комуністичними ідеями, якось похвалився батькові, що в СССР є такий могутній союзник як Китай. Батько сплюнув: “Та я твоїх китайців ціпом молотив”… Батько мав на увазі, що селяни жорстоко розправлялися з червоними китайськими частинами, які відзначалися особливим звірством.
А голова Союзу українок України Ореслава Хомик розповіла про свято в Болехові, яке відбулося тиждень перед тим, коли зусиллями Історичного клубу “Холодний Яр” та організації, яку вона очолює, а особливо її Болехівської організації на чолі з Ларисою Дармохвал, було встановлено прекрасний пам’ятник січовому стрільцю і скульпторові Михайлу і Гаврилку (автори Василя Ярич і Орест Скоп).
Кобзар Тарас Силенко виконав дві пісні про отамана Зеленого (на слова Бориса Списаренка та Миколи Щербака), які львівська публіка зустріла палкими оваціями.
По обіді у приміщенні Львівської ОО Національної спілки письменників України Роман Коваль представив  спогади Бориса Монкевича “Похід Болбочана на Крим” –  про переможні походи запорожців полковника Петра Болбочана на Київ, Полтаву, Харків, Запоріжжя, Мелітополь, форсування Сиваша, визволення Криму від російських окупантів, тріумфальну зустріч запорожців у Сімферополі, про вигнання російських окупантів з Донбасу навесні 1918 року. Проректор Львівського національного художнього університету Роман Яців розповів про внесок Романа Коваля в мистецтвознавство, зокрема про його книжку “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. Промовець наголошував на важливості “документалізації пам’яті”, про “націотворчу силу книг Романа Коваля”, про “стереоскопічний погляд” дослідника та мобілізацію його книжками національних сил на боротьбу за Українську Україну. А голова ЛОО НСПУ Ярослав Камінецький, підсумовуючи зустріч, сказав, що у приміщенні Спілки за час форуму пройшло з півтора десятки презентацій різних книг, але саме ця, остання, викликала найбільший інтерес і була найзмістовнішою.
На прощання Тарас Силенко виконав пісні про Визвольну боротьбу українського народу, відомі й шановані в Галичині.
Організатор презентацій книг про Визвольну боротьбу – “Наш формат”.

Немає коментарів:

Дописати коментар