середу, 10 вересня 2014 р.

Відвідини батьківщини геніального скульптора

Анатолій Семенович Фуженко (1936-1999) - видатний український скульптор. У творчому  доробку майстра такі  відомі в Україні та за її межами скульптурні роботи, як  пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку в Москві, Олександрові Довженку в Сосниці, Богданові Хмельницькому в Черкасах, Левкові Симиренку у Млієві, тематична скульптура "Хліб", станкова скульптура "Нестор літописець" та багато інших перлин монументальної скульптури та пластики.

Пам'ятник Б.Хмельницькому в Черкасах. Скульптор А.Фуженко.

   Мені пощастило: у 1998 році, побувавши в одній з майстерень черкаських художників, я зустрівся й познайомився із Анатолієм Семеновичем. Зустріч була коротенька, але вона запам'яталась.
   А справжнім відкриттям для мене була звістка від знайомого - зятя рідної сестри майстра Анатолія Панченка (який вже 16-й рік мешкає й працює в Португалії, та ще й є автором сотень поезій) - про те, що Анатолій Фуженко народився у с. Сокирне, що під Черкасами. Нині там, у тому будинку й мешкає сестра скульптора Євгенія Семенівна.
  І ось учора Анатолій запросив мене провідати свою тещу. Справа в тім, що одна з місцевих газет опублікувала на своїх шпальтах статтю, присвячену Анатолієві Фуженку і Панченко збирався відвезти пару сотень примірників цієї газети у рідне село скульптора.
   Тож, зібралися - й поїхали.
 




По дорозі нам трапилось авто з всесвітньовідомими номерами! )))





Анатолій Панченко, зять сестри скульптора.



Поруч з будинком - знаменита груша, під якою відбувалися "зутрічі" з найвідомішими українцями - Іваном Миколайчуком, Юрієм Іллєнком, Сергієм Параджановим (так, українцем!), Засєєвим-Руденком та багатьма іншими...




Сестра Анатолія Семеновича, Євгенія Семенівна, гостинна господиня, чудова людина. До речі, також не обділена Богом талантом поетині-філософа...



"Підтвердження гостинності" господині!
А Черкаси досі не мають вулиці імені Анатолія Фуженка...


Немає коментарів:

Дописати коментар