вівторок, 18 жовтня 2016 р.

У Козацькому на Черкащині відкрили пам’ятник козакам-повстанцям отамана Шаповала

У Козацькому Звенигородського району Черкащини 13 жовтня відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака Борцям за Волю України, козакам та старшинам Козачанського куреня.
Голова районної державної адміністрації Василь Довбуш узяв участь у церемонії відкриття пам’ятного знака.
- В наших серцях назавжди збережеться пам’ять про борців за волю, які загинули за свободу рідної землі, – звернувся до присутніх голова райдержадміністрації Василь Довбуш. – Головним завданням сьогодення є наповнення нашої держави національним змістом, об’єднання нації та утвердження нашого суверенітету. Сьогодні, вшановуючи Борців за Волю України та відзначаючи славне козацьке свято, я щиро вітаю всіх учасників заходу, всіх, хто відроджує наші славні традиції, займається військово-патріотичним вихованням молоді та юнацтва. Бажаю міцного здоров’я на довгі роки, злагоди й добробуту вам і вашим сім’ям, добра і затишку. Нехай єднає нас незгасне світло віри і допомагає велика сила заступництва Пресвятої Богородиці.
Почесне право відкрити пам’ятний знак “Борцям за волю України, Козакам та старшинам козачанського куреня” надано нащадкам сотника козачанського куреня Вільного Козацтва Прокопа Лисенка – сестричкам Бухтіяровій Руслані та Вікторії, батько яких нині перебуває в зоні АТО, захищаючи мир і спокій нашої держави. Освячення пам’ятного знака провели  протоієрей, капелан Вільного Козацтва Холодного Яру отець Василь та протоієрей, настоятель храму Св. Варвари отець Володимир.
Про це йдеться на сайті  zvenygorodska.rda.org.ua
У свою чергу, ініціатор встановлення пам’ятника, Олег Голуб, на своїй сторінці у «Фейсбуці» відгукнувся про цей захід так:
«Здійснилася ще одна мета нашої ГО “Козачанський курінь Вільного козацтва”- відкриття пам’ятного знаку нашим славетним землякам, які сто років тому заснували Вільне козацтво в нашому краї. Пам’ять про курінного отамана Опанаса Шаповала та його славних козаків буде навіки збережено в наших душах та серцях.
Я вдячний всім благодійникам, які не пошкодували коштів та часу. Насамперед – козакам та козачкам історично-патріотичної ГО «Козачанський курінь Вільного козацтва» , учням та вчителям Козацької школи, художниці зі Звенигородки Ніні Дмитрівні Рябіш, каменяру Поштаренку Олександру, майстрам фірми «Граніт» Пархомчукам Олегам, батькові та сину. За консультації по відтворенню образу отамана Шаповала – шановному нашому краєзнавцю Мицику Вадиму Федоровичу та досліднику історії визвольної боротьби ХХ століття, письменнику Роману Миколайовичу Ковалю.
Дякую за допомогу в організації свята голові Звенигородської держадміністрації Довбушу В.М., голові районної ради Кучеру В.П., начальнику штабу ВО “Черкащани” Шпиці О В., директору військово- патріотичного музею “Шампань” Олегові Бойку, творчим колективам Звенигородського РБК, Козацького СБК, Княжанського СБК, Зеленодібрівського СБК ., побратимам -волонтерам БФ ” з Україною в серці” на чолі з Ткаченком В.М . та патріотам “Правого сектору” м. Ватутіне і м. Звенигородки.
.Ми надзвичайно були раді бачити на нашому дійстві козаків ЧГО “Вільне козацтво Холодного Яру” на чолі з капеланом отцем Василем Цирілем, козаків історичного клубу “Чорні Запорожці” з Романом Боровиком, козаків Зеленої Діброви на чолі з отаманом І.Щербаком,наших шановних земляків – письменника, автора бестселера ” Чорний ворон” Василя Шкляра та барда Василя Лютого, депутатів районної та обласної ради і всіх патріотів, які завітали на наше свято!!!
Слава Україні та її героям!»

Немає коментарів:

Дописати коментар