четвер, 20 жовтня 2016 р.

У Тернополі відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні


14 жовтня, у День Покрови Пресвятої Богородиці і День захисника України, День українського козацтва та створення УПА, в Тернополі урочисто відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні. Скульптура була встановлена на площі Героїв Євромайдану, 
повідомляє інтернет-видання "день".
На Театральному майдані відбулися урочистості з нагоди Дня захисника України. На центральній площі міста вишикувалися бійці 44-тої окремої артилерійської бригади, Національної гвардії, батальйону патрульної служби поліції особливого призначення "Тернопіль". Найкращим з них вручили грамоти та відзнаки. З Театрального майдану колона військовослужбовців разом з громадськістю попрямувала до площі Героїв Євромайдану. Піша хода пройшла центральними вулицями на честь Героїв та борців за волю і Незалежність України.
У 2014 році, коли розпочалися розстріли на Київському Майдані, з’явилося звернення тернополян назвати одну з головних вулиць або площ міста в пам'ять Героїв Євромайдану.  Міська рада прийняла рішення найменувати одну з центральних площ площею Героїв Євромайдану. Після багатотисячного вшанування пам’яті Героїв, загиблих на Майдані, тернополяни прийняли рішення встановити на цій площі пам’ятник Героям Небесної Сотні. Авторами пам’ятника є заслужений художник України Роман Вільгушинський та заслужений архітектор України Іван Жовнич. Митці заклали у композицію символи Революції Гідності, зокрема бруківку та вогонь. У скульптурі зображена фігура юнака – невинної жертви та ангела, який є символом слави Героїв. Висота композиції без постаменту – 9 метрів, а фігури – 3 метри.
“Цей пам’ятник з’явився завдяки громаді міста Тернополя. Хочу подякувати за підтримку всім депутатам міської ради. Хочу сказати слова вдячності й поваги скульпторам, архітекторам проектантам, всім тим, хто долучився до будівництва, створення і встановлення цього пам’ятника”, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал. – “Вони були справжніми захисниками. Провідник ОУН Євген Коновалець казав, що в кожного з нас є два вибори – стати творцем історії, або стати її жертвою. Ці люди стали творцями новітньої української історії.  Це були прості люди, які жили, вчились, працювали поруч з нами. Але в певний історичний момент вони проявили свою громадянську, життєву позицію і стали на захист демократичних, європейських цінностей, стали на захист власної гідності. Ці люди стали прикладом для всіх, вони віддали найдорожче – своє життя, за те, щоб жити в цивілізованій європейській і демократичній українській державі. Цей пам’ятник присвячується і всім тим, хто пліч-о-пліч стояли на майданах Києва й Тернополя, хлопцям з Автомайдану, Самооборони, УНА-УНСО, з козацтва, з афганців – всім тим, хто був небайдужими. Цей пам’ятник присвячується і вам, представникам українських традиційних конфесій і церков, тому що ви тоді надали велику допомогу всім, хто був на Майдані”.
Пам’ятник освятили представники духовенства. Після його відкриття було оголошено прізвища усіх загиблих на Майдані Героїв Небесної Сотні.  
Інформаційний центр УНСО

Немає коментарів:

Дописати коментар