пʼятницю, 21 жовтня 2016 р.

Джемилев: переговоры должны вестись не в «нормандском формате», а в «будапештском»

Уполномоченный Президента Украины по делам крымскотатарского народа, народный депутат Мустафа Джемилев высказался за ведение переговоров по урегулированию кризиса, связанного с российской агрессией, в «будапештском формате» вместо «нормандского».
Про це він заявив в кулуарах Верховної Ради, передає 112.

«Очікувань якихось немає. Учасники зустрічі ще раз побачать позицію Путіна. Я думаю, що у них в планах продовження санкцій, буде більш певна позиція. З моєї точки зору, «Нормандська четвірка» - не зовсім правильна, там повинні бути підписанти Будапештського меморандуму », - вважає Джемілєв.
У МЗС Франції сказали, що мета саміту в «нормандському форматі» - змусити Україну просунутися в питанні «статусу Донбасу».

У той же час Порошенко вже неодноразово заявляв про те, що Київ не буде просуватися в політичному процесі, поки не буде виконано пакет з безпеки. До речі, про неможливість виборів на окупованих територіях, йдеться і в резолюції ПАРЄ, прийнятій минулого тижня в Страсбурзі.

Це буде перша зустріч «нормандської четвірки» в цьому році. Попередній раз лідери зустрічалися в Парижі 2 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, «нормандський формат» виник після агресії Росії в Україні. Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом Росія, Великобританія і США гарантують Україні територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї.

Немає коментарів:

Дописати коментар