четвер, 20 жовтня 2016 р.

В Іркліїв “повернувся” Богдан Хмельницький


                                   
                                   
У селище Іркліїв Чорнобаївського району повернувся Богдан Хмельницький – центральну вулицю, яка раніше носила ім’я вождя пролетаріату Леніна, сесія сільської ради переіменувала на честь нашого славетного гетьмана. Нові таблички розпочали вішати якраз до Покрови, коли вся Україна святкувала День козацтва. До речі, в Ірклієві під час національно-визвольних змагань XVII століття вісім днів перебував Гетьман України Богдан Хмельницький. За твердженнями істориків, тут гетьман проводив перемовини з польськими та московськими послами. Саме тут він підписав кілька своїх універсалів.
“Колишня вулиця Леніна у селищі була занадто довгою і покрученою, тож депутати вирішили поділити її на чотири, давши кожній нове ім’я. Центральна частина стала вулицею Богдана Хмельницького. І це логічно, адже саме на цій вулиці розміщений пам’ятник козацької слави у вигляді шаблі, встановлений у 2010 році також на свято Покрови. Проект запропонував відомий черкаський скульптор Іван Лавріненко – у формі велетенської шаблі, яка стримить з козацького кургану. На вістрі шаблі зображена постать гетьмана Богдана Хмельницького на коні, що символізує силу і міць козацької епохи та надихає на звитяги. Місцева козацька організація на чолі з Юрієм Сушком проект підтримала і реалізувала”, – зазначив сільський голова Іван Поїздник, додавши, що сільська рада “декомунізувала” кілька десятків вулиць, тож на усіх нові таблички з’являться за кілька тижнів.
“Маємо виготовити близько тисячі табличок, тож на це треба час”, – каже голова села.
У цей же день, на Покрову, в Ірклієві започаткували іще одну козацьку традицію – посвятили в козачата місцевих школярів. Урочистий обряд пройшов за усіма козацькими традиціями, з належними клейнодами та клятвами, а провели його хорунжий Іркліївського козацького полку Олександр Юхно та полковий осавул Олексій Кутняк.

Немає коментарів:

Дописати коментар