пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

СЬОГОДНІ ДАВНО (40 років тому) АКАДЕМІЧНА “КРИШКА”

Світлина від Бориса Юхна.
У середині квітня 1978-го завершилася капітальна реконструкція Колгоспного ринку. Тривала вона з вересня року попереднього. В результаті були опоряджені вже існуючі торгприміщення, “на увесь базар” увімкнули новий радіовузол, розпочалося будівництво приринкового готелю на Леніна. Але найпомітніша зміна на території Колгоспного – поява 14 залізобетонних секцій, в яких одночасно могли б торгувати півтисячі продавців з повним асортиментом сільськогосподарської продукції.
Треба мабуть сказати, що в ті часи як великі міські торжища, так і звичайні гастрономи, регулярно навідували “перші”. Батьки казали, що зустрічали в магазинах Івана Лутака, Миколу Остапенка, Володимира Сокоренка. Ходили без почту, скуповувалися, напевне – щось “примічаючи” водночас. Вже й не пригадаю, коли востаннє бачив наших очільників на базарі чи в магазині. В якості покупців точно бачив Володимира Лук’янця, вибачайте – Володимира Олійника, Анатолія Волошина тоді ще в малому “Делікаті”. Але то вже давно. Нинішніх не зустрічав. Демократичність влади далі кабінетів не поширюється, не ті часи. Може й “не опасно для жизні”, але для нервів і психіки – точно, а кому ж хочеться.
Світлина від Бориса Юхна.
Пару місяців як “Кришка” відгороджена від Смілянської будівельним парканом. Тож невдовзі звичний нам ще з 5 листопада 1971 року пейзаж зміниться: вона сховається за новою триповерхівкою торгово-офісних приміщень. Замовником будівництва є “Обласне об’єднання колгоспних ринків Черкаської обласної спілки споживчих товариств”. Прикольно – колгоспи давно представились, а колгоспні ринки, ще й об’єднані, – нічого так, в тонусі.
Та менше з тим, нехай зраствують. Цікава та обставина, що критий торговельний комплекс на тому місці, де тепер розпочалося його будівництво, запланували ще... у вересні 1977 року! Тоді, коли й почалася згадана вище капітальна реконструкція Колгоспного. Про це сповістила “Черкаська правда”, але в подальшому щось переінакшилося, тож просторова картинка не змінилася. Ну тобто як... Критого ринку толком вже давно не видно, але дотепер він залишався першою капітальною спорудою від вулиці. Може й слід згадати історію його появи, мало що тут статися може. Тим більш, шо гарантійний 40-річний термін експлуатації протермінований ще з 2011-го: про такий строк сповістила публікація з нагоди відкриття у листопаді 1971-го.
Але так, з першоджерела, бо оригінали завжди кращі реплік. Та й від часу презентації проекту якраз 55 років минуло. Тож “Черкаська правда”, 10 лютого 1963 року.
“Критий ринок розміститься в межах вулиць Жовтневої, Гоголя і Комсомольської. Разом з існуючим Колгоспним ринком він утворить єдиний торговельний центр. Головні підходи сюди йтимуть з боку вулиці Комсомольської і будуть оздоблені партерною зеленню, квітниками.
Споруда матиме циліндричну форму. В діаметрі цей величезний циліндр з залізобетону і скла досягатиме 51 метра, а у висоту він підніметься на 9,5 метра.
Об’єм приміщення – 16 тисяч кубічних метрів. Розраховане воно на 280 торговельних місць. Тут одночасно зможуть знаходитися сотні покупців.
Перший поверх відводиться під торгівлю. На другому поверсі розміститься у вигляді балкона кафетерій на 60 місць. У підвальному приміщенні знаходитимцуться холодильні установки для зберігання продуктів. Ліфти і підйомники доставлятимуть ці продукти до місць торгівлі.
Проектом передбачено створення максимальних зручностей і для покупців, і для продавців, обслужуючого персоналу. Приміщення буде радіофіковане, забезпечене гарячим і холодним водопостачанням. Проектанти подбали про зразкові санітарно-гігієнічні умови.
Будівля буде сучасною за своїми конструктивними елементами. Насамперед, досягається повна збірність. Стіни являтимуть собою засклені залізобетонні каркаси-рами. Перекриття – так зване вантове, зі збірних конструкцій, в яких максимально використано несучу здатність сталевої арматури.
Спорудження вестиметься як експериментальне будівництво. Це – перша подібна будівля. Проект її розроблений авторськимс колективом під керівництвом архітектора Н.Б. Чмутіної в НДІ експериментального проектування Академії будівництва і архітектури УРСР. До речі, за проектом цього ж творчого колективу в Черкасах будуватиметься новий великий готель над Дніпром”.
Звісно, йшлося про “Турист”, а не йшлося – про ще один витвір команди Наталії Борисівни, “Тарасову гору” біля Канева.

Немає коментарів:

Дописати коментар