вівторок, 7 червня 2011 р.

ТІК в Черкасах 3 червня 2011 р.



Минулої п”ятниці, 3 червня в приміщенні обласної спілки письменників відбулось виїзне засідання круглого столу „Толоки Інтелектуальних Комунікацій”. Тема - "Майбутня Україна та шляхи її здобуття". Черкаський ТІК був підготовлений та проведений за сприяння видавництва „Смолоскип” та за участі черкаської ГО „Воля ХХІ”.
Відкрив чергове (для Черкас – перше) засідання письменник, видавець, журналіст Сергій Пантюк. У своєму вступному слові він проінформував присутніх про формат, правила, головні засади дискусії, яка мала відбуватись. Пізніш слово було передане „спікеру” від Черкащини, голові ГО „Воля ХХІ” Назару Обідзінському, який представив „господарям поля” гостей і гостям – господарів, а також повідомив про порядок денний круглого столу, який був раніш проанонсований у засобах масової інформації.
А порядок денний виглядав так:
1. "Утворення і діяльність об'єднаної опозиційної ради Черкащини". Доповідач Леонід Даценко, письменник, поет, політичний і громадський діяч.
2. "Майбутнє українського села. Земельні відносини. Сільгоспвиробництво". Доповідач Юрій Громовський, науковець, громадський діяч.
3. "Засоби масової інформації майбутньої України". Доповідач Володимир Мамалига, журналіст, громадський діяч.
4. "Технологічні аспекти формулювання візії майбутнього". Доповідач Євген Золотарьов, активіст громадського руху "Холодноярська Ініціатива".
Доповідач з першого питання Леонід Даценко викликав відверте здивування гостей (а це були не тільки С.Пантюк та Є.Золотарьов, а й Народний депутат України Тарас Стецьків, лідер профспілки „Міжнародна солідарність” Олексій Кляшторний, інші) тим, що на Черкащині вже понад 2 місяці існує і реально діє Об”єднана опозиційна рада, до якої увійшли як обласні організації політичних партій, так і певна кількість громадських організацій. Даценко розповів, як створювалась, які кроки пройшла ця формація, на якій стадії свого розвитку вона знаходиться зараз. Відзначив і таку, знакову для нас подію, що після протестного мітингу, яку ініціювала опозиційна рада, було затримано міліцією й покарано судом на 3 доби адмінарешту двох молодих учасників цього мітингу - активіста ГО „Воля ХХІ”, студента ІІ курсу Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького 23-річного Ігоря Сичова та активіста українського автономного опору, 24-річного Сергія Марченка. Л.Даценко підкреслив, що черкаська влада вже відверто боїться об”єднаної опозиції і тому діє всупереч закону. Влада розпочала репресії відносно її лідерів та активістів. Вже до суду йдуть позовні заяви про заборону будь-яких акцій опозиції.
З другого питання своє бачення розвитку українського села, перспектив сільгоспвиробництва виклав присутнім відомий на Черкащині громадський діяч, депутат обласної ради, голова Черкаської обласної організації НРУ Юрій Громовський. Його доповідь містила декілька варіантів розвитку і викликала жваве обговорення.
Доповідаючи з питання про ЗМІ майбутньої України відомий в Черкасах журналіст і громадський діяч, депутат Черкаської міської ради Володимир Мамалига, на початку виступу знову звернувся до теми діяльності черкаської об”єднаної опозиції, позаяк роботу місцевої медіагрупи „Антена”, до керівництва якого він входить, не без участі влади було зупинено. Зупинено незаконно. І головною причиною закриття послугувала участь керівництва медіагрупи у Опозиційній раді Черкащини. Саме зі шпальт газети „Антена” та з ефіру телеканалу „Антена +” черкасці могли дізнаватись про події, які анонсувалися та відбувалися за участю опозиції. Саме „Антена” незалежно й вільно викривала усі незаконні, а тому й злочинні, кроки міської та обласної влади. Це стосується і питань оренди, приватизації та продажу земельних ділянок ( у тому числі заповідних), комунального майна, розподілу бюджетних коштів та, що найважливіш для мешканців міста, про несправедливість комунальних тарифів, тарифів на проїзд, тощо.
Євген Золотарьов розповів про те, які кроки є найважливішими для досягнення в Україні покращення ситуації, про те, як важливо у своєму стремлінні до побудови тієї України, якою ми її хочемо бачити, бути спільними у думках, об”єднаними в діях. І діяльність Опозиційної ради Черкащини є тому прикладом, адже тут зібрались люди, яким немає сенсу „ділити шкуру невбитого ведмедя”, ділити портфелі.
В обговоренні всі учасники взяли завзяту участь. По-перше це – народний депутат України Тарас Стецьків, котрий, зупинившись на тому, що сьогоднішня українська влада переходить в стан агонії, окреслив перспективи опозиції, висвітлив імовірні кроки синьо-білих реваншистів і варіанти дій проукраїнських сил. Головним же в цьому є спільна, об”єднана діяльність усіх патріотичних сил – політичних, громадських, наукових, культурних, релігійних.
Особливо цікаво було почути науковців, істориків, суспільствознавців, літераторів. А це – Віталій Масненко, Валентина Коваленко, Сергій Шамара, Віталій Вахній, один з керівників молодіжного крила Черкаської організації ВО „Свобода” Юрко Ботнар та інші. Ніхто не залишився осторонь обговорюваних тем. Навіть присутній, як він сам сказав – помилково („Думав, тут вірші читатимуть”), місцевий поет і бард Кока Черкаський (Кость Павляк) не втримався і взяв слово про своє бачення причин, чому ми так живемо і що треба, щоб змінити такий стан на краще.
Загалом зустріч пройшла дещо імпровізовано, без суворого дотримання регламенту. Але, що головне – усі, хто бажав, мали змогу висловитись і все, сказане не відхилялось від головної теми. Користь від проведення ТІКу незаперечна. Усі були впевнені, що такі зутрічі проводити варто.

Немає коментарів:

Дописати коментар