четвер, 16 червня 2011 р.

ХТО БРЕШЕ?


Днями правозахисна організація Фрідом Хаус завершила роботу над звітом про стан демократії та прав людини в Україні. Експерти цієї організації наголошують на зниженні рівня демократії та формуванні в Україні „нездорового політичного стану”. Про такі факти свідчить посилення ролі СБУ в суспільному житті, тиск на ЗМІ, репресії з боку влади щодо політичних опонентів. Влада використовує суди і СБУ для "виборчого правосуддя", вважають в міжнародній організації. Фрідом Хаус застерігає від встановлення в Україні авторитарного режиму.
Зате представники влади вже роблять заяви, що, мовляв, звіт Фрідом Хаус не є об”єктивним.
Доказами такому звіту поважної міжнародної організації є безліч прикладів по всій країні. Ми ж зупинимось лише на подіях двох останніх тижнів, які відбулись на Черкащині і спробуємо чи підтвердити правдивість наданої оцінки, чи заперечити її.
Отже, почнемо з того, що наприкінці березня цього року було утворено об”єднану Раду опозиційних сил Черкащини.




За мету її ініціатори взяли: відстоювання основоположних свобод і гідності громадян, захист політичних, соціально-економічних, національно-культурних прав та інтересів жителів Черкаської області.
Основними зобов’язаннями ради визначено: узгодження спільних дій (спільні публічні акції, заходи, заяви тощо); проведення узгодженої діяльності в органах місцевого самоврядування, створення в місцевих радах спільних депутатських груп опозиційних сил; дотримання принципів взаємопідтримки та взаємоповаги.
Угоду підписали: Черкаські обласні організації УНП, НРУ, Партія пенсіонерів, «Собор», ВО „Свобода”, «Батьківщина», «За Україну», «Реформи і порядок», Українська національна асамблея, партія Екологія і соціальний захист, «Просвіта», Всеукраїнське об’єднання ветеранів, ГО «Воля ХХІ», ГО Українська народна молодь, ГО Центр медіаініціатив, Асоціація органів самоврядування населення, ВГО «Спілка власників житла України».
Відразу ж після утворення, лідерами опозиції було вирішено не бути „опозицією на папері”, а своїми реальними діями виконувати взяті на себе зобов”язання. Про свою діяльність опозиційна рада інформує суспільство на щопонеділкових прес-конференціях для місцевих та інших ЗМІ.

І ось вже 7 квітня опозиційна рада зібрала на мітинг "За соціальні права, за гідне життя" понад півтисячі черкащан.


Така кількість людей на мітингу була чи не вперше від часів помаранчевої революції. На мітингу було прийнято резолюцію і заявлено, що протягом двох місяців буде проведено наступний мітинг, де будуть підведені підсумки виконання резолюції (кроки влади до діалогу з опозицією, перегляд несправедливих житлових, комунальних, транспортних тарифів, вирішення кадрових, інших болючих для черкащан питань - соціально-економічних, екологічних, тощо.
Звичайно ж, ні до якого діалогу влада не побажала включитися. А навпаки. Відразу ж прийняла в штики появу опонентів на благословенній Тарасовій землі . І ось як відбувалися наступні події.
На 24 травня опозиційною радою було подано заявку до Черкаського мера про проведення на Соборній площі міста мітингу протесту проти геноциду цін, за соціальні права і за відставку уряду і голови Черкаської ОДА С.Тулуба.
Влада вирішила протидіяти наступним чином: По-перше, мітинг було заборонено судом з тієї причини, що на цю ж дату й на це ж місце була заявка від ... Партії регіонів на проведення мітингу „За спокій і стабільність”. Пізніш влада робить спробу заборонити опозиції проведення будь-яких заходів на будь-якій території міста, про що подає позовну заяву до суду.

По-друге, після подання опозицією заявки, Соборну площу Черкас моментально обнесли парканом ( хоча жодних попереджень про „тимчасові незручності”, як це завжди робиться, не було і черкасці ще декілька днів не знали, що означає цей паркан). Пізніш мером міста та одним з його заступників було заявлено, що паркан огороджено незаконно, позаяк Соборна площа належить місту, а огорожувала її обласна влада.
Тому мітинг було проведено на Театральній площі, яка знаходиться в 150 метрах від Соборної. По закінченню мітингу двоє молодих людей, один з який є організатором заходу, а інший – активний учасник його, на тому „незрозумілому” і, що головне - незаконновстановленому паркані написали про своє відношення до влади („Владу геть!”) та виклали свою громадянську позицію („Бунтуй!! Кохай! Права не віддавай!”).


За цю дію (обписування паркану) їх на місці події не зупинив жодний „блюститель порядку”, яких на тому місці були десятки.


Ніхто з міліціонерів не схопив юнаків за руку, не склав протокол на місці. А хапати хлопців з мовчазної згоди міліції почали якісь підозрілі особи у цивільному.



Докладніш про це - http://nazarbo.blogspot.com/2011/05/24_29.html
Що ж далі? Проходить тиждень і тих двох молодих хлопців тягнуть до буцегарні - http://nazarbo.blogspot.com/2011/05/blog-post_976.html, а ще через тиждень до суду викликають координатора опозиційної ради. Суд же за політичною ознакою, а саме, за протест проти влади, карати опозиціонера відмовився (http://gazetadzvin.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html)
А тепер я попросив би тих, хто прочитав про ці події в Черкасах, неупереджено, якомога об”єктивніш спробувати надати оцінку діям влади. І прийти висновку самостійно – хто бреше: Фрідом Хаус чи влада?..

Немає коментарів:

Дописати коментар