пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

З бібліотек вилучають книжку Леоніда Даценка, за яку він отримав Симоненківську премію.

Сьогодні у кількох черкаських бібліотеках працівники прокуратури вилучили книги лауреата премії імені Василя Симоненка, кандидата від об’єднаної опозиції по 197 округу  Леоніда Даценка. Правоохоронці пояснили, що діють у рамках провадження кримінальної справи по факту закликів до антисемітизму. В іншій бібліотеці версія була іншою: мовляв, у книгах Даценка містяться заклики до насильства, тому згідно із постановою Кабміну вони підлягають вилученню.
Цікаво, що вилучали збірку Леоніда Даценка “І янгол з автоматом на плечі”, якраз за яку у 2011 році письменнику вручили премію імені Василя Симоненка. Тоді голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб відмовився вручати премію, назвавши поезію опозиціонера насильницькою. В цей же час окремі провокатори, прикриваючись якимись невідомими єврейськими організаціями, назвали книгу антисемітською. Зрештою, Тулуб “репресував” комісію, створивши нову із чиновників.
Тому в черкаській опозиції подію сприймають однозначно – політичне переслідування з метою зняти Леоніда Даценка з виборів, адже він є єдиним кандидатом від опозиції по 197-му “проблемному” окрузі.
“Питання не в книзі, а в тому, що Даценко послідовно виступав проти свавілля режиму Віктора Януковича. У минулому році він був єдиним кандидатом від Об’єднаної опозиції по 197-му виборчому окрузі, де переміг олігарха Богдана Губського. І Тулуб зробив усе, щоб цей округ став проблемним. Тепер залишилось Даценка засудить, і як Шевченка вислати десь з України із забороною писати”, – висловив своє обурення щодо політичних переслідувань голова фракції “Батьківщина” у Черкаській обласній раді Володимир Гресь.
За словами Володимира Греся, кримінальними справами проти опозиціонерів сьогодні нікого не здивуєш.
Голова черкаської обласної Спілки письменників України Валентина Коваленко говорить, що подібні дії правоохоронців свідчать про згортання демократії і встановлення в країні тоталітарного режиму.
“Митець має право на свою позицію. Позбавляли такого права митців лише у радянській імперії. Палили книги “неугодних” митців у фашистській Німеччині. Якщо черкаські правоохоронці пішли цим шляхом, то це свідчить про встановлення тоталітарного режиму”, – заявила Валентина Коваленко.
У той же час, опозиціонери обурюються, що черкаська влада і правоохоронці затято не розслідують справжні прояви антисемітизму. Нагадаємо, 6 квітня цього року невідомі молодики, перевдягнувшись у футболки “Бий жидів!” у наметах Партії регіонів, побили на мітингу опозиції кількох мітингувальників. Народний депутат від “Свободи” Юрій Сиротюк затримав кількох провокаторів і передав їх в руки правоохоронців, однак ті їх відпустили. Пізніше міліція офіційно дала роз’яснення, що фраза “Бий жидів!” не розпалює національну ворожнечу і не є антисемітизмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар