суботу, 15 березня 2014 р.

Кримський капкан для Росії

Що буде після референдуму про приєднання Криму до РФ





Александр Комаровский, http://www.ukr.net/
.
Для початку, хотілося б порадіти за російських ура-патріотів. Сьогодні на їхній вулиці свято: Крим ось-ось буде голосувати за приєднання до Росії. Враховуючи, що ті, хто захопили напередодні владу в Криму, політики вже проголосували за всіляке приєднання, варіантів проголосувати «проти» у кримчан практично немає. Їх власне вже не запитують, а просять підтвердити прийняте без них рішення.
   Історична справедливість буде відновлена. Російська імперія відроджується , повертаючись до колишніх кордонів , а її нинішній і беззмінний керівник забезпечує собі славу збирача земель руських . Флот ніхто вже не зможе вигнати з території стратегічного півострова , російськомовне населення Криму буде врятовано від « бандерівців » ... Загалом , з якого боку не дивися , з усіх боків одні позитивні моменти. А ті , хто не в змозі чітко сформулювати майбутні геополітичні переваги , які дає приєднання півострова , можуть просто покричати «Крим ! » І помахати російським прапором.
 
Загалом, кожна людина заслуговує свого шматочка щастя. Тому прихильникам імперії треба щосили радіти сьогодні, адже за це щастя було дуже дорого заплачено. Завтра за нього доведеться заплатити ще більше і радість від придбання може дещо потьмяніти.
 
Для того , щоб отримати Крим сьогодні , керівництвом РФ була пророблена титанічна робота . Були вкладені величезні кошти в пропаганду росіян , українців і світової громадськості. Частини жителів РФ без перебільшення революційно перевернули свідомість , щоб вони сьогодні раділи нападу на дружню слов'янську православну державу . Як результат , громадська думка в Росії в цілому поки підтримує анексію . Є , щоправда , звернення 90 заслужених діячів культури , які вважають , що на Росію насувається справжня катастрофа. Це Макаревич , Гребенщиков , Ахеджакова , Рязанов - і т.д. Зате є лист на підтримку політики Путіна в Криму , яку підписали 390 інших діячів культури. Це Безруков , Боярський , все Бурановські бабусі , Баталов , Бабкіна і далі за списком .
  
В Україні та  світі задача стояла ще складніша - потрібно було переконати українців у тому, що без захисту РФ їм не прожити аж ніяк. А світова громадськість повинна була прийняти факт анексії.
    Щоп
равда , хотілося б звернути увагу на те , що захоплення Криму , це вже сама по собі поразка Кремля - ​​ще кілька місяців тому в Росії сподівалися роздобути Україну цілком, йшла розмова про її вступ до Митного союзу , готувалися офіційні документи по споруді моста через Керченську протоку . Якби ця задумка вдалася , Крим не довелося б віддирати від України «з м'ясом» . Спокійно , без нервів Україну поступово інтегрували б у сім'ю колишніх радянських народів , а кримчан у довісок зв'язали б другою пуповиною безпосередньо з Росією. І це дійсно був би дипломатичний успіх РФ .
                                
Тактична перемога, стратегічна поразка    І тільки з тріском програна інформаційна війна за Київ, незважаючи на хороші результати на півдні і сході України, змусила Путіна ввести в Крим війська. Чому інформаційна війна програна? У цьому легко переконатися, достатньо з'їздити до Києва і подивитися на настрої народу.
   Але навіть якщо спостерігати здалеку - армію НАТО чи спецназ США заради перемоги революції в Київ не вводили. І навіть якщо припустити, що за майданом стоять підступи Держдепу, безпосередньо в революції брали участь переважно українські громадяни, які користувалися підтримкою значної кількості киян.
  
Росія патологічно не вміє ставити на правильних політичних гравців в Україні . Підтримка режиму Януковича була величезною дурістю. Витративши 3 млрд. грошей платників податків на підтримку на плаву падаючої влади , Путін отримав абсолютно неавторитетного і компрометуючого « союзника» в особі Віктора Федоровича. Що з того , що « верховний головнокомандувач » готовий виправдати будь-яку агресію Росії проти його країни , аби йому « гарантували особисту безпеку ». З таким же успіхом , на Заході можуть знайти «справжнього» родича Романових , який зажадає повернути йому трон по праву престолонаслідування . Навіть у Кремлі не заперечують очевидний факт - Янукович не має політичного майбутнього , скільки його не води на прес -конференції.
   
Як результат, незважаючи на те, що найбільша держава на планеті в результаті анексії Криму приростає ще одним клаптиком землі, стратегічно Росія втрачає набагато більше. Як не крути, Україна є найбільшою державою Європи, а кримська авантюра Росії перетворює вчорашнього партнера в найлютішого ворога і дуже сильно полегшує її цивілізаційний розворот на захід.      Крим перетворився для Росії у справжній капкан. Причому вибратися з цього капкана вже неможливо.
                                                    
Україна після 16 березня
   
За результатами референдуму в Криму можливі три сценарії розвитку подій.
   
Варіант перший - включення півострова до складу РФ. У цьому випадку Росія отримує всі можливі і неможливі санкції з боку США та ЄС і перетворюється на країну - ізгоя. Відкрито воювати з ядерною державою ніхто , швидше за все , не стане. Але всі принади економічної ізоляції Росія відчує в повній мірі. Тут варто відзначити один важливий момент - раніше Кремль мав можливість грати на протиріччях між країнами ЄС. На противагу налаштованих більшою мірою антиросійськи поляків чи литовців , можна було залучити союзників з Німеччини чи Франції , які успішно торгували з РФ при будь-якій політичній погоді . І вже тим більше можна було грати на протиріччях між США та ЄС.
   
Позиція по Україні вже згуртувала всі країни західного світу проти Росії. Європарламентарі змагаються у вигадуванні « кар єгипетських » для Росії. А холодна війна стає вельми і вельми вірогідним сценарієм . При цьому протистояти РФ буде практично весь світ. Свого часу СРСР вже програв гонку озброєнь проти США . Росія , це лише бліда подоба радянського союзу. Змагатися проти об'єднаної Європи , США та Японії разом узятих у неї просто не вистачить ресурсів . І ще велике питання , на чию сторону стане Китай - китайцям і самим цікаво буде приростити свою територію за рахунок безлюдного далекого сходу Росії. Тим більше , якщо перегляд післявоєнних кордонів по « волевиявленню народу» почали самі росіяни . По суті , американці вже повною мірою відігралися за дипломатичну перемогу Москви у сирійському питанні. Причому , зроблено це було руками самого Путіна. Плюс до цього , під серйозний удар потрапила з такими зусиллями побудована газова імперія РФ . Заморожується розвиток і будівництво Північного і Південного потоків . А США планує і зовсім вибити Росію з європейського ринку нафти і газу. Якби Путін не придумав захопити Крим , Держдепу потрібно було б йому цю ідею " підказати " .
   
Враховуючи майбутні економічні труднощі , Росії до всього іншого доведеться міцно вкластися в освоєння і утримання Криму. Жителі півострова , яким плювати на міфічних «бандерівців» , в першу чергу чекають російських зарплат і пенсій , про які так заманливо розповідав по телебаченню Володимир Путін. Очікування від повернення до матінки - Росії дуже високі . До того ж російський депутатський десант в особі пана Жириновського вже наобіцяв кримчанам золоті гори.  Це нагадує ситуацію з президентством Віктора Януковича. Поки жителі сходу особисто не відчули «покращення» на власній шкурі , вони ідеалізували уряд професіоналів і його главу . Зате зараз мало хто поставив би на перемогу Віктора Федоровича на прийдешніх виборах.
  
Аналогічний ризик чекає на Росію в Криму. Україна ні за що не визнає анексію автономії і добиватиметься її повернення. А кримчани , наговорившись вдосталь російською мовою ( якою  їм і  дотепер ніхто не забороняв спілкуватися ) , почнуть вважати економічні придбання від свого нового статусу. Якщо порівняння буде не на користь Росії , Крим може бути знову для неї втрачений і на цей раз вже назавжди. Щоправда , Кремль може спробувати «зекономити» , повністю дестабілізуючи ситуацію в Україні . Тоді можна буде говорити , що завдяки РФ в автономії існує хоч якийсь закон і порядок , в той час як на материку панує хаос. І бійка поміж  проросійськими і проукраїнськими мітингувальниками з пораненими і загиблими в Донецьку , стрільба з убитими в центі Харкова - говорить про те , що Москва вибрала більш дешевий варіант .
  
До речі кажучи , всі ці роки Крим був « якорем» , який тримав Україну в орбіті Росії . На всіх президентських і парламентських виборах в нашій країні йшло протистояння ідеології західної України і проросійськи налаштованого південного сходу. Практично кожного разу « фіналісти » виборів приходили ніздря в ніздрю. А кримські виборці завжди стабільно віддавали левову частку голосів проросійським кандидатам. Навіть якби не було агресії Росії , яка погіршила ставлення до Кремля в тому числі і на сході країни , все одно догляд Криму кардинальним чином змінює співвідношення сил в Україні . Без Криму , у кандидата в президенти від сходу практично немає шансів на перемогу. Те ж стосується і парламенту , в якому той же Вадим Колесніченко є мажоритарником від міста Севастополя .
  
Нарешті , наявність у Криму майже 400 тисяч кримських татар включає в тугий вузол набутих проблем ще й релігійну складову. Корінні жителі Криму категорично проти від'єднання від України . Умовити їх практично неможливо. Попередники Путіна з держбезпеки депортували кримських татар з їх рідної землі в часи СРСР. Держава Україна надала кримським татарам можливість повернутися на батьківщину. Ви все ще вважаєте , що кримські татари захочуть повернутися в лоно матінки- Росії? Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв вже звернувся за допомогою до братніх народів Туреччини , Азербайджану та Казахстану. А значить , бродіння навколо кримського питання загрожує розхитати і ще одне дипломатичне досягнення Путіна - Митний союз . Навіть білоруського « бацьку » Лукашенка стурбувала обстановка , яка складається в Україні .
   
Втратити мале , щоб придбати велике . Або хапатися за мале , відрізаючи собі шанси на успіх у великій грі. На мій погляд , геополітичні розклади по Криму явно свідчать не на користь Росії , хоча тактично Путін поки виграє . Виграє , поки не почалася братовбивча війна , поки не застосовують санкції повною мірою , поки засіки батьківщини не спустошить падаючою економікою , новим дотаційним суб'єктом і зростаючими військовими витратами і поки не стабілізувалася політична обстановка в Україні . Так що , радіти треба швидше , час працює проти прихильників анексії Криму .
   
Варіант другий . Формально незалежний Крим . Цей варіант розвитку подій теж важко назвати виграшним для Кремля. Навіть якщо кримчани відокремляться від України , але так і не приб'ються до РФ - все одно європейці не визнають нового статусу автономії. Правда , як повідомляє Gordonua.com з посиланням на джерело в Кремлі , Євросоюз в особі канцлера ФРН Ангели Меркель і президента США Барака Обами домовилися з Путіним про те , що Захід закриє очі на Крим і базування там Чорноморського флоту , а натомість Україну « відпустять » до Євросоюзу.   Нібито про ці домовленості , за словами джерела , відомо і новому керівництву України , саме тому воно свідомо не робить жодного кроку , щоб відстояти Крим .
  
Дійсно , в.о. президента Олександр Турчинов заявив днями про те , що Україна не буде намагатися силою зупинити російську окупацію Криму , щоб не підставляти під удар свої східні кордони . Ось тільки , в чому тут стратегічна вигода Росії? Іміджеві втрати РФ вже понесла колосальні . Фінансові збитки вже перевищили астрономічні суми, витрачені на Олімпіаду в Сочі. Захід справді отримує вірного союзника , готового до радикальної модернізації . Зате Росія до і так наявної в її розпорядженні стоянці флоту, отримує під боком мобілізованого заклятого ворога. У чому тут стратегічна вигода ? ! Тим більше що Росії все одно доведеться підтримувати чергове невизнане світовим співтовариством державне утворення , як це відбувається в « незалежних» Абхазії і Південної Осетії, Придністров'ї.  До того ж , зробити Крим по- справжньому самодостатнім можна лише приєднавши до нього ще ряд південних областей України . А зробити це ще більш проблематично , ніж відрубати саму автономію.
   
Варіант третій. Відновити існуючий статус- кво. Цей варіант можна назвати самим малоймовірним. Російський ведмідь потрапив до кримського капкану вже всіма чотирма лапами. Після всього сказаного і зробленого , здати назад вже не вийде. Кримським сепаратистам шляху назад вже немає - або вони ведуть півострів в РФ , або українська влада веде їх до прокурора . Всі горщики , які можна було розбити - розбиті. Тепер Україна точно піде до Європи , принаймні всі її частини , які проросійські сили не зможуть відібрати силою. Ставлення міжнародної спільноти до РФ безнадійно зіпсовано. Тепер на відновлення репутації у Росії підуть роки . Також дуже важко уявити собі емоції проросійськи налаштованих кримчан і росіян , які вже відзначили приєднання Криму ....
  
З якого боку не дивися - видатне земельне придбання Путіна при найближчому розгляді виглядає вже не таким привабливим . Російська федерація і без того є найбільшою державою на планеті , її проблеми скоріше в тому , як облаштувати ці безкраї території . А ось бажання переглянути післявоєнні кордони Європи може вилитися у величезну трагедію для братських народів не тільки України і Росії , а  й усього світу. Не хотілося б , щоб теплий, сонячний , привітний туристичний Крим перетворили на порохову бочку. В останні століття за нього тож пролито величезну кількість крові. Дуже важливо не запустити криваву карусель по новому колу .

4 коментарі:

  1. http://slon.ru/russia/chto_stanet_s_rossiey_posle_zakhvata_kryma_pobeda_zapada-1068817.xhtml

    ВідповістиВидалити
  2. Only you believe those lies.
    The Russia has the largest and most developed military force on the planet, it's the reason to the NATO and americans pigs did not intervene in Ukraine-Russia ...
    And Russia does not want only the Crimea - which is now is of the Russian Federation; She, the Russia, will conquer the whole territory of eastern and southern Ukraine, because it belongs to Russia.
    And if you, nazi pig, do anything that harms the russian economy, how to destroy the gas pipeline etc., Russia will invade Kiev, and will also conquer the ukrainian west.
    Wait and see.

    Слава России!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, в Росії не всі дурні. На Сонце, до батька, повертайтесь вночі.

      Видалити
  3. Вопрос: чем отличается путин от пи#ораса?

    ВідповістиВидалити