пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

Холодний Яр чекає на зустріч з Небесною сотнею

Відвідав вчергове майстерню Миколи Теліженка. Про пана Миколу вже тут йшлося. Щойно переговорили по телефону - і за півтори години ми з товаришами вже у нього в майстерні - у селі Єлізаветівка, колишній дачі Діда (Данила Нарбута, Народного художника України, лауреата Шевченківської премії).
Біля воріт дачі-майстерні.
Єдине шкода, що вже увечорі приїхали. Часу було обмаль - наступного ранку збиралися Микола зі своїм кумом, скульптором Юрієм Олійником, їхати в Холодний Яр (хутір Буда), встановлювати пам'ятник Небесній сотні біля Храму Петра Многостраждального (Калнишевського). 
   Освячення пам'ятника відбудеться під час щорічних Холодноярських вшанувань Героїв, 13-го квітня. Але нам було цікаво побачити, у якому вигляді пам'ятник перед відправкою на місце встановлення. І ми побачили!
 
 Пам'ятник у різних ракурсах.
Сам хрест ніби "прошитий" пострілами, у трьох отворах в камені – справжні гільзи, знайдені на Майдані в столиці після того, як силовики розстріляли беззбройних демонстрантів. Вівтар біля хреста викладено закіптюженою вогнем плиткою з відомої тепер вже кожному українцю київської вулиці Грушевського…

 Нижня частина, постамент.

Їздив з нами і отець Борис, відомий відстоювач прав чорнобильців.














Тож, друзі, до зустрічі в Холодному Яру за тиждень!

                                                                   *  *  *
    Три дні по тому:
                      


1 коментар: