неділю, 20 листопада 2016 р.

На Полтавщині пограбували музей-заповідник Миколи Гоголя



У селі Гоголеве Шишацького району, що на Полтавщині, пограбували музей Миколи Гоголя. 13 листопада 2016 р., близько 3:30 ранку, на 45-річного охоронця, який здійснював обхід території, напали троє чоловіків у масках.
Нападники повалили охоронця на землю, завдали тілесних ушкоджень та зв’язали. Далі зловмисники проникли до приміщення, розрізавши металеву шпугу, відкривши ставні та розбивши скло. У музеї вони були не більше 10 хвилин, оскільки спрацювала зовнішня і внутрішня сигналізація. Вони пошкодили одну вітрину, де знаходились муляжі стародруків, з іншої забрали 6 книг, 1 акварельний портрет та карикатуру (факсиміле). Після скоєного невідомі зникли на автомобілі.

 З того що викрали - то були підручники, за якими у XVIII - XIX ст. навчалися учні Ніжинської гімназії вищих наук. Один з них, рукописний, Козинського, 1785 року, всі інші - 1818-1824 рр. Це "История государства российского" Карамзіна, "Французький буквар", "Французький лексикон", "Собрание сочинений", "Опыт граматический". Ми припускаємо, що грабіжники могли мати замовлення на ці підручники, бо поруч були книги значно дорожчі і цінніші... Є ж колекціонери, які колекціонують їх... Ми Богу вдячні за те, що злодії залишили живим охоронця. Бо, судячи з того, якими інструментами вони були оснащені - наслідки могли бути значно гірші, - повідомила "Музейному Простору" Ірина Волошина, заступник директора Національного музею-заповідника Миколи Гоголя.
Охорона надала інформацію поліції одразу, щойно чоловікові вдалося звільнитись. За даним фактом слідчим розпочато  кримінальне провадження за частиною 3 статті 187 Кримінального кодексу України (розбійний напад, поєднаний з проникненням у житло чи інше приміщення). За скоєне законодавством передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією всього належного майна.

Немає коментарів:

Дописати коментар