пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Іменем померлого засновника Народного Руху в Каневі хочуть назвати вулицю

DSC_0215                     DSC_0215
У Каневі попрощались з одним із засновників Народного руху України на Черкащині Володимиром Петренком. На похорон відомого в області громадсько-політичного діяча та дисидента зійшлася вся активна громадськість Канівщини, депутати Канівської міської ради, із Черкас приїхали його партійні соратники, нинішня голова Черкаської обласної організації НРУ Валентина Коваленко, народний депутат VII скликання, також в минулому рухівець Леонід Даценко.
                          DSC_0202
“Україна, Черкащина, Канівщина зазнали непоправної втрати, бо Володимир Іванович був непохитним патріотом, на переслідуванні якого не один КаДеБіст заробив собі “зірочки”. Він мав університетську освіту, однак захистити дисертацію йому не дала система, бо вона була присвячена творчості забороненого у радянські часи Миколи Куліша. Отож він працював у Каневі простим електриком. Він написав чудовий роман, який варто було б хоч зараз опублікувати, був чуттєвим поетом, хоч його лірика також не була ніде опублікована”, – згадали непросте життя Володимира Івановича друзі і знайомі.
Валентина Коваленко передала рідним грамоту Черкаської обласної адміністрації та обласної ради і медаль “За особливі заслуги перед Черкащиною”, а також невелику грошову допомогу від обласної влади.
“Володимир Іванович Петренко був знаковою фігурою для нашої області, тому було б логічно і правильно, щоб його ім’ям було названо одну із вулиць Канева”, – запропонувала вона.
DSC_0202
Присутні депутати канівської міської ради та громадськість погодились поставити це питання перед очільником міста.
Онук небіжчика прочитав поезію Тараса Шевченка, і його підтримали тужливою українською народною піснею.
Поховали Володимира Петренка на канівському цвинтарі поруч із трьома загиблими в АТО новітніми Героями України, серед яких і депутат Черкаської обласної ради, кіборг Анатолій Чупилка.
DSC_0226
Нагадаємо, упродовж свідомого життя, в міру можливостей, Володимир Іванович Петренко втілював у життя українську національну ідею. У 1988 році вступив до Української Гельсінської спілки. Створив та очолював Канівську крайову організацію Народного Руху України. Після її об’єднання з Уманською крайовою та створенням Черкаської обласної організації НРУ очолював Канівську міськрайонну організацію НРУ. Брав участь в організації й проведенні установочного з’їзду НРУ, ланцюга Єдності та безлічі інших акцій, що сприяли поставі незалежної України. У 1990-му році Володимира Івановича обирали депутатом Канівської міської ради. Активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності.
Останнім часом Володимир Іванович тяжко хворів.

Немає коментарів:

Дописати коментар