Заходжу вчора до супермаркета, – невеличкого такого “супер” на три квартали оточеного хатами, – і на першій же плитці виконую блискавичний танцювальний рух з елементами степа й гопака. За мить було слово, і слово це починалося на “б”. А за дві миті пригададалося, що коли цей магазин був просто гастрономом, в ожеледицю чи брудну сльоту його підлогу завжди вкривав товстий шар крупнофракційної тирси. Кілька разів на день стружку змітали та насипали нову… Розпочав історію про черкаські великі магазини краєзнавець Борис Юхно.

Було дві черги. Спершу треба було відстояти на касу. Каса – це така маленька трибуна, але зі стільцем для продавця і поличкою для сумки. Сам апарат то живився від електрики, то треба було крутнути ручку. Не знаю чому, але наша монументальна тьотя Валя спочатку клацала рахівницею, а потім бралася за агрегат. І, нарешті, видавала тобі цидлик з фіолетовими цифрами. Вже з ним – в чергу по товар. Власне, їх могло бути й більше – дві чи три: по хліб, до ковбасної вітрини, в бакалію. Все залежало від години і скільки тьоть в даний момент готові відпускати. А, забув. На касі майже ніколи не знаходилося здачі менше п’яти копійок. Тому тьотя Валя з ничок трибуни видавала канхвету або кричала в хлібний, щоб до чеку дали булочку. Після того як Карась запалив тюль на чужій веранді, здачні сірники для нашого брата скінчилися.

Це тепер в одному чеку можуть бути і прєзіки, і картопля. Тоді ж по “виріб №2” – до аптеки, по городину – до овочевого. Їх тепер окремо взагалі немає, загнулися разом з колгоспами. Але хто овочеві пам’ятає – ніколи не забуде. І запах… Землі, яблук, кваснини, сухофруктів і чуть-чуть підгнилої капусти… Одним словом – мікс ароматів не для всіх, бо якось – але то вже набагато пізніше, – молода жіночка з помітним животиком попросила мене щось там купити: в “Овочевий” вона просто не змогла зайти. Але пацанами ми цей магазин цінували. За сушені фініки, арахіс і сємки.

Вітрини теж були інакшими. Високими, широкими в основі і завуженими до гори. Маргарин, сир, масло, ковбаса, подекуди – напівфабрикати (бо вже торгували спеціалізовані “Кулінарії”), – там все, що вимагало спеціального температурного режиму. Його також потребувало молоко та “варіації на тему молока”: ряжанка, кефір, вершки, аерін (ви не знаєте, що таке “аерін”?))), ще щось під різнокольоровими і смугастими кришечками з фольги, але все це діло розкуповувалося швидко, тому його не охолоджували – металева тара з молоком стояла прямо в залі. І пластмасова з трикутними пакетами – так само, але в таких ящичках завжди була біла калюжка.

Там же Микита Сергійович запав на торгівельні автомати. Прижилися лише з газводою і пивом, але то значно раніше, і без Штатів. А от з новаціями – автоматами з олівцями, лезами, сигаретами, сірниками і навіть такими, які за 15 копійок розпилювали порцію одеколону, діло не пішло. Не склалося так само тоді і з супермаркетами, їх згорнули з воцарінням Брежнєва.
А кафетерії прижилися надовго, останнє “щось таке” я пам’ятаю ще й на початку 2000-х в “Україні”. Потім вони зникли або деградували до наливайок, зате повернулися супермаркети. Завжди нове, одвічно старе…
Немає коментарів:
Дописати коментар