неділю, 11 березня 2018 р.

Повільна руйнація музею Шевченка у Каневі



Люди добрі, діаспора, український народе – б’ємо у дзвони: тривога!
Звернення До Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана
Нагадаю, переломним часом для реставраційних робіт став березень 2010 року, коли Віктор Янукович вирішив відвідати музей, щоб вручити там Шевченківські премії українським митцям. Ремонт видався президенту надто тривалим, тому він вирішив рубати з плеча та звільнив директора заповідника і губернатора Черкаської області.
Головним проектувальником обрано «УкрНДІпроектреставрацію», а головним архітектором призначено члена гуманітарної ради при президенті Ларису Скорик, яка запропонувала власну концепцію майбутнього вигляду музею. [...]
Яка CЬОГОДНІ СИТУАЦІЯ В МУЗЕЇ – КАТАСТРОФІЧНА! Через відсутність гідроізоляції цокольне приміщення, а саме виставкові зали постійно страждають: після опадів заповнюються водою, по стінах поширився грибок і пліснява (фото), а дорога та сучасна апаратура, яка призначена для проведення виставок, залишається незатребуваною. Уже кілька років підряд у зв’язку із відсутністю гідроізоляції, цокольне приміщення музею потерпає.
Про це в коментарі до видання «Вичерпно» (стаття «Гідроізоляції просто немає», – музей Кобзаря у Каневі потребує негайного ремонту»; 21 листопада 2017 року та «Україна молода» – 24 листопада 2017 року) розповіла заступник директора Шевченківського національного заповідника з наукової роботи, кандидат історичних наук Брижицька Світлана Анатоліївна.
За її словами, «…ВИСТАВКОВИЙ ЗАЛ уже давно перестав виконувати свою безпосередню функцію, а ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА СКЛАД, у якому поцвіли стіни та всюди грибок, після дощу заходиш, а там ВОДИ ПО КІСТОЧКИ (фото).
У свою чергу, фондовики також стурбовані, адже бояться, що через вентиляцію грибок рознесеться на все приміщення, а фонди внаслідок цього можуть постраждати. Щодо цієї проблеми, то ми зверталися до голови Черкаської ОДА, і на рівні центральних органів, на рівні Міністерства культури України, на рівні Кабміну – у відповідь тиша».
[...]
Віктор Жадько, доктор філософських наук, професор, письменник, лауреат Міжнародного культурно-наукового фонду Т. Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля».

Немає коментарів:

Дописати коментар