вівторок, 27 березня 2018 р.

35 років тому транспортний потік обліковували… наліпками на автівках

На початку 1980-х років ДАІ розробляла … символи-наліпки на автівки, щоб а власними логотипами районів на дверях і бортах машин автоінспекторам легше було здійснювати транспортний контроль та порушників, або й злочинців, ловити. Номер запам’ятають одиниці, а “що було намальовано” – може й більше. Розповів чергову бувальщину Черкас краєзнавець Борис Юхно.
Автосимволи повинні були вичерпно характеризувати особливість району, бути лаконічними та простими для трафаретного нанесення. Із цим завданням блискуче впорався художник Юрій Озеран, створивши 22 знаки: для обласного центру, великих міст та кожного району. Так і вийшло, що Черкаси символізувала чайка, Смілянщину – потяг (станція), Уманщину – дерево (дендропарк), Канівщину – гребля (ГЕС) і тай далі. Між іншим, це було суто наше, черкаське ноу-хау. Як на зустрічі розповідала заступник директора краєзнавчого музею Тетяна Кайдалова – його нове приміщення саме активно будувалося і тут бувало чимало делегацій з інших областей або й республік, – ніде люди такого дива не бачили, щоб вантажівки, автобуси й трактори “пишалися своїм краєм”.
Залишається додати, що повідомлення про новацію “для поліпшення використання автотранспорту, зменшення холостих і зайвих пробігів, системного вивчення транспортних потоків…” з’явилося у “Черкаській правді” 12 березня 1983 року. Ось воно в оригіналі:
“Сьогодні одним з найважливіших народногосподарських завдань є поліпшення використання автотранспорту, зменшення холостих і зайвих його пробігів. Органами державтоінспекції в області фіксується чимало випадків використання машин в особистих цілях, нічим не виправданих рейсів. З метою постійного вивчення транспортних потоків, поліпшення контролю за використанням автомобілів, виконком обласної Ради народних депутатів зажадав від керівників підприємств, установ, колгоспів, радгоспів нанести на кузови автомобілів поруч з державними номерними знаками спеціальні символи, якими визначається належність транспорту до того чи іншого району або міста. Наявність таких символів значно полегшить і виявлення автомашин, що зникли з місця пригоди або були викрадені. Знаки-символи наносяться трафаретним способом на машини з чотирьох боків, на видних місцях у погодженні з ДАІ. При цьому необхідно суворо дотримувати встановлених розмірів зображень. Зробити це необхідно до початку державного техогляду”.

Немає коментарів:

Дописати коментар