четвер, 29 березня 2018 р.

Кожен українець через комуналку сплачує «данину» олігархам


Влада продовжує допомагати олігархам наживатися на українцях через драконівські тарифи на комуналку і корупційні схеми. Замість впровадження програм енергозбереження з держбюджету виділяють десятки мільярдів гривень на субсидії, які в кінцевому підсумку осідають у кишенях монополістів. Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.
«За 8 років комунальні тарифи загалом в Україні зросли у 5 разів. Найбільше ̶ протягом останніх 4-х років. Їх зростання не просто перевищує інфляцію, а й розкручує її. Ситуація вже загрожує соціальним вибухом», ̶ говорить політик.
Лідер політсили наголосив, що влада списує необхідність підвищення тарифів на вимоги кредиторів, тоді як насправді на цьому наживаються олігархічні групи.
«Кожен українець нині фактично сплачує «данину» олігархам через використання ними різних схем. Згадайте хоча б скандальну формулу «Роттердам+», коли ніби з благородною метою ̶ аби не купувати вугілля у сепаратистів ̶ у тарифи українцям заклали ще й оплату його доставки з Роттердама. Вугілля насправді лишилося тим самим. Тепер хочуть впровадити RAB-тарифи, за допомогою яких олігархічні групи, що сидять на вимикачах обленерго, зможуть вписувати нові суми в квитанції українців», ̶ зазначив Віталій Скоцик.
За його словами, замість підвищення енергоефективності держава витрачає десятки мільярдів гривень на субсидії, які перекочовують у кишені олігархів.
«Від 16-ти до 18-ти мільйонів українців через збільшення тарифів уже отримують субсидії, тому що самотужки таку комуналку багато хто оплатити не може. Цього року на субсидії з держбюджету мають виділити близько 70-ти мільярдів гривень. А ось на так звані «теплі кредити» держава готова витратити лише кілька мільярдів, та й те отримати їх вкрай складно. Владі просто вигідніше давати олігархам заробляти на простих українцях, ніж впроваджувати проекти з енергозбереження. Чому? Бо українські високопосадовці та місцеві олігархи – єдине ціле!» ̶ каже Віталій Скоцик.
Політик підкреслив, що потрібно припинити порочну практику підміни суспільних інтересів вузькокорпоративними. Зокрема, необхідно змінити керівництво Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і Антимонопольного комітету. Ці структури слід очистити від політичних призначенців, які лобіюють інтереси певних бізнес-угруповань.
«Потрібно ліквідувати всі корупційні схеми, що сприяють суттєвому підвищенню тарифів, а по факту збагачують лише олігархів. Влада має зосередитись на різноманітних програмах енергозбереження та енергоефективності. Слід активніше залучати міжнародну донорську допомогу, зокрема і на місцевому рівні», ̶ говорить Віталій Скоцик.
І найголовніше, на думку політика, ̶ зробити так, щоб не виписувати субсидій мільйонам малозабезпечених родин, та докласти всіх зусиль, аби громадяни України мали роботу і гідну оплату праці, а не залежали від «подачок» держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар