пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Суд скасував закон, за який в свій час ледь не сіли в ізолятор очільники Черкас

Конституційний Суд України 13 лютого 2015 року відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону «Про засади державної мовної полі́тики» (неофіційно відомий як «Закон Колесніченка-Ківалова», «Мовний закон КоКі»).
В останній день зими 28 лютого 2018 року Конституційний Суд визнав Закон неконституційним і таким, що втратив чинність.
За іронією долі авторами та прихильниками Закону стало багато черкаських депутатів, зокрема, крім автора Закону, уманчанина Вадима Колісніченка, активно підтримував його і колишній мер Черкас Володимир Олійник. Нинішні черкаські народні депутати Володимир Зубик та Антон Яценко в складі фракції Партії Регіонів також проголосували за скандальний закон.
Варто зазначити, що через цей закон 5 років тому, в липні 2012-го року тільки дивом пощастило уникнути тюремних строків очільникам Черкас, депутатам обласної ради та частині черкаських журналістів, що в ті буремні часи проросійської влади президента Януковича вийшли на мирний протест проти введення фактично другої державної мови в країні – російської.
4 липня 2012 року після велелюдного мітингу черкасців на Соборній площі було розбите наметове містечко під стінами облдержадміністрації. На третій день безстрокової акції протесту 6 липня 2012 року вперше в історії Незалежності в місті Черкаси міліція спільно з “тітушками” жорстоко розігнала мирну акцію протесту, що складалася здебільшого з 20-25 річної молоді.
Під час “зачистки” Соборної площі були побиті і заарештовані нинішні очільники міста. Зокрема черкаські правоохоронці відзначилися жорстким арештом новобраного секретаря міської ради Ярослава Нищика. Його добряче відлупцювали та після арешту склали матеріали “про злісний опір”. Справу передали до суду.
Нинішнього секретаря Черкаської міської ради Ярослава Нищика “проводять” в райвідділ
– Людей просто ламали. Міліціонери збили мене з ніг і просто топтали. Десь в цей момент, я і взуття загубив. Тоді почув заклик: «Затримуй його!» Мене підхопили двоє міліціонерів і заломили руки так, що я не міг йти – просто тягли по площі босого, потім кинули до патрульного автомобіля. У напеченій на сонці будці не було чим дихати. Міліціонери спочатку не знали куди мене везти. Потім ми манівцями поїхали до Соснівського райвідділу міліції. Потім повезли у Черкаський обласний наркологічний диспансер, де лікарі засвідчили, що я тверезий.
Я просто в шоці від того, як розганяли мирний протест, але я ще й легко відбувся – одному хлопцю руку зламали. – так тоді описав події Нищик.
Дійсно, коменданту наметового містечка та ініціатору “Мовного майдану” в Черкасах Ігорю Сичову тоді черкаські міліціонери вирішили зламати руку. Зламавши, не стали затримувати. Відпустили в лікарню. Тепер Ігор Сичов журналіст “Dzvin.news”, газети “Нова молодь Черкащини”.
– Для багатьох українців боротьба зі злочинним корупційним проросійським режимом Януковича розпочалась з Революції Гідності в 2013-му році. Проте, для нас стало зрозуміло, що Батьківщина в небезпеці, стало зрозуміло одразу після приходу до влади Януковича в 10-му році. Арешти, допити, ізолятор, обшуки, поламані кісти… Так запам’ятались мені 3 роки що передували народному повстанню – Революції. На жаль, враження таке, що знову котимось туди ж, – згадує журналіст.
Депутат Черкаської обласної ради Микола Булатецький з його сином Максимом теж були жорстоко затримані і побиті. Кадри з арештом Булатецьких облетіли тоді майже всі телеканали та опозиційні ЗМІ.
Булатецького арештовували своєрідно… десятки “правоохоронців” оточивши, почали його бити
Також тюремні терміни тоді могли заробити і заступник міського голови Юрій Ботнар, депутат міськради, заступник директора КП «Дирекція парків» Андрій Куча та безліч тоді ще далеких від політики Нацкорпусівців. Зокрема і вбитий російськими окупантами під Маріуполем Сергій Амброс.
Черкаські судді тоді побоялися ув’язнювати за вигаданими звинуваченнями активістів, адже міліціонери в матеріалах справ понаписували відверто абсурдні звинувачення з логічними та орфографічними помилками.
Варвара Горова

Немає коментарів:

Дописати коментар