понеділок, 11 березня 2013 р.

В Черкасах М.Томенко презентував ініціативу "Українській державі - європейську модель самоврядування".



Цей захід в Черкасах має свою передісторію. Справа в тім, що про презентацію цієї ініціативи було проанонсовано і запрошено учасників ще за півтора тижня до неї. Сюди було запрошено депутатів місцевих рад (обласної, міської, районних), громадських діячів, представників ЗМІ. Проводитись захід мав у готелі "Дніпро". Початок о 13-00.
   І от, о 12-00 я, як запрошений представник від ГО "Воля ХХІ", прийшов до офісу Черкаської опозиції. Тут мені вже повідомили, що захід скоріш за все буде перенесено на іншу дату і на інше місце проведення, позаяк адміністрація готелю спочатку повідомила, що у конференц-залі розпочались ремонтні роботи. Пізніш версія змінилась: відсутнє електропостачання. І от вже за 20 хв. до початку, коли туди поїхав координатор ініціативи, депутат Уманської міськради Максим Поляков, виявилось, що намічене таки відбудеться. Хоча, світло було відсутнє. Але все мало відбуватись серед білого дня, тому захід можна було проводити. Без світла, без допомоги проектора, за дещо скороченим графіком. Вочевидь, керівництво готелю "Дніпро" перелякалося розголосу.
    Головними спікерами презентації були Народний депутат України Микола Томенко, правозахисник, громадський діяч Віктор Смалій та депутат Уманської міськради Максим Поляков.
Підкреслюючи актуальність проекту, спікери говорили про те, що більшість представників органів місцевого самоврядування, що намагаються на місцях контролювати діяльність органів влади, мають низький рівень правової освіти. А це само по собі нівелює європейську ідею про утворення громадами органів самоврядування. Для того, аби підняти правовий рівень громадян та громад на місцях й започаткована така ініціатива. Фахівці з права розробили серію тренінгів, які будуть проводитись на місцях з усіма бажаючими громадянами, що дозволить підняти правовий рівень місцевих громад.М.Поляков ознайомив присутніх з тими раціональними кроками, завдяки яким на Уманщині опозиційний депутатський корпус досягнув певних позитивних результатів. Він також підкреслив, що основоположною складовою  діяльності з контролю дій влади є робота в двох головних площинах: юридичній та вуличній.
   Актуальним кроком у контролі за діями влади є утворення на місцях Народних районних адміністрацій. Хоча сама назва ціє структури не є кіневою, можливі варіанти, головне, щоб представники цієї, альтернативної адміністрації не залишилась лише рупором критики та невдоволення. Головне - за допомогою фахівців у певних галузях не тільки критикувати, а й мати, подавати до розгляду та оприлюднювати свої, достатньо аргументовані, варіанти рішень по тих чи інших питаннях, які виноситимуться на розгляд сесій місцевих рад. Тобто, ідея повинна цілком відповідати меті ініціативи - кардинально змінити систему самоврядування. Вона не повинна бути складовою сьогоднішньої корумпованої вертикалі. За приклад слід брати цивілізовану, децентралізовану систему. Сьогодні ж вона нагадує систему управління, коли А.Гітлер, прийшовши до влади понищив усі начала самоврядничої системи Веймарської республіки і змінив її на систему повновладних регіональних намісників. Щось подібне нагадує сьогоднішній інститут голів РДА, ОДА.
   Як висновок для себе від цієї зустрічі я зробив наступне: Опозиційна рада Черкащини діє від лютого 2011 року. І, якби ще від початку її діяльності було на озброєння узято вище прослухане, то діяльність би була набагато кориснішою, плодотворнішою, раціональнішою 
  І ще одна думка цією зутріччю була мені навіяна. Вона дещо песимістична (хоча, дивлячись, з якого боку на це дивитись): А чи не єдиним засобом боротьби з сьогоднішньою корумпованою вертикалллю тоталітарної, окупаційної влади є - зламати їй хребта? Парламентської можливості зробити це в Україні сьогодні немає.



Фото:  С.Черкасов таН.Обідзінський

1 коментар:

  1. Вважаю правильним лозунг "Українській державі - європейську модель самоврядування", адже децентралізація, свобода слова, правильно скоординована робота керівництва - це той рівень рівень розвитку суспільства, який повинна забезпечувати наша країна!!!

    ВідповістиВидалити