суботу, 16 березня 2013 р.

Писар пише, писар маже. Так напише, як пан скаже.


Це я про "коментаторів" в інтернеті. На кожному сайті, на кожному форумі зацікавлені люди спілкуються, обговорюють різні теми, проблеми, словом, все, що їх цікавить. Хтось хоче висказати свою думку. Хтось її підтримає. Хтось заперечить  її вірність. Хтось аргументовано, а хтось - просто тому, що  думає інакше - і все.
   Але є дві категорії людей, які докладають усіх зусиль, аби звести нанівець дискусію, обговорення, спілкування між однодумцями чи просто співбесідниками. Обидві ці категорії - тролі. Є в нашому суспільстві особи, яким не вистачає спілкування. Вони відчувають голод живої розмови з причини нестачі чи відсутності друзів, співбесідників. І інтернет їм дає змогу поповнити цей дефіцит спілкування. От тут вони й проявляють себе в усій своїй красі: встряють у будь-яку розмову, вставляють недолугі пости, словом, вклинюються непрошено. Ще й висновки роблять, "умозаключєнія", мовляв, дурні, що ви несете, все не так... Хоча, самі не знають, як.  Від них, звичайно, втомлюєшся, псуються нерви. Може це у них такий метод поповнити власні енергетичні можливості?
   Але, основна група тролів - це тролі "на роботі". Проплачені тролі. Тепер в світовому суспільстві існує ціла троль-індустрія. Але у нас, на пострадянському просторі - це епідемія. Тролів для себе наймають політичні, ідеологічні сили, тролізм процвітає в будь-якому виді бізнесу, шоу-бізу тощо...
   "Останнє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології показує, що майже 70% усіх коментарів в інтернеті мають ненависницький характер. Перед соціологами не стояло завдання визначити, кому належать образливі слова - тролям і організаціям, які за ними стоять, чи реальним людям. Куди важливіше було для науковців дізнатись про об’єкти ненависних коментарів. "Як виявилось, - коментує Олександр Красковський, керівник напрямку маркетингових досліджень, - в основному негатив направлений на політиків і на самих авторів коментарів", - так пише про тролізм "Дойче веллє". Найкращим, звичайно, було б просто ігнорувати отой тролізм в коментарях. Біда в тому, що основна аудиторія не дуже переймається критичністю своєї думки і сприймає прочитане за чисту монету. Хоча, й людям, знаючим, не варто усі викладені в інтернеті думки, які не співпадають з їх думкою, вважати тролізмом.
   Тож, важкувато сьогодні бути в інтернеті об'єктивним стосовно коментарів до твоїх думок. Наприклад, в ресурсі "блогспот", де знаходиться мій блог, я маю змогу модерувати коментарі, які надходять до матеріалів, викладених там. І мені хочеться бути об'єктивним, публікувати коментарі не лише ті, які мені подобаються, а й ті, що заперечують мою думку, дискусійні, коментарі тих,  хто не згодний з викладеним.  І от піди, розберись - це не тролізм?

2 коментарі:

  1. Назаре, а чи часто і як багато вам доводиться модерувати коментарів, які надходять до матеріалів викладених на згаданому ресурсі? :)
    А взагалі то - класна тема про тролізм. Дуже актуальна! :)

    ВідповістиВидалити
  2. Не так часто тут, як на форумі нашого сайту volya.ck.ua
    А на цьму блозі теж трапляються такі вже коментарі, що аж...

    ВідповістиВидалити