пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Резолюція-вимога до міського голови учасників протестної акції «Черкащино, повстань!»

Об’єднана опозиція Черкащини, жителі міста Черкас схвильовані тими «покращеннями», які відбуваються у обласному центрі, та одноосібно «запроваджуються» міським головою.

Житлово-комунальне господарство міста навмисне доводиться до банкрутства. Створюються приватні фірми, які за завищеними цінами надають послуги з сантехнічних, слюсарних робіт, обслуговування електромереж. Вже немає жодного штатного слюсаря чи електрика у Службах утримання будинків міста. Таким чином відбувається монополізація ринку послуг під структури, близькі до керівництва міста. Прості ж черкащани змушені переплачувати за надані послуги.
Так само у тяжкому стані пербуває тролейбусне господарство міста, працівники «Черкасиелектротрансу» місяцями не отримують зарплатні. За останні два роки на КП «Черкасиелектротранс» звільнено 50 водіїв, іншим «урізають» робочий день до із 8 до 6 годин. Таким чином люди втрачають частину зарплатні, а через заборгованість взагалі по 3 місяці не мають, за що жити. Таке враження, що комунальне підприємство цілеспрямовано доводиться до банкрутства з тією ж метою – щоби хтось міг його задарма приватизувати.
Взагалі, за останні кілька років значна частина промислових підприємств міста закрилася або ж на межі банкрутства. Серед них «Богдан», «Темп», Тютюнова фабрика, «ДОК». Розвивається лише розважальний сектор: збудовано комплекси «Дніпро-плаза», «Караван», «Любава» та багато інших. Замість створення робочих місць для працездатного населення, зміцнення матеріального забезпечення сімей, створення надійних робочих місць з гідним заробітком міська влада думає про розважальні проекти.
Черкащани також констатують тривожну тенденцію перетворення колись найзеленішого міста у гранітно-бетонний степ. Міський голова та губернатор повикорчовували голубі ялини, які десятиліттями росли перед Обласною державною адміністрацією та хоч якось прикрашали величезну будівлю, яку спорудили ще для обкому Комуністичної партії. Площу перед обласною радою та облдержадміністрацією забетонували. Влітку там ніде сховатися від спеки, працюють “торгаші”, які продають пиво. Скоро Соборна площа перетвориться на суцільний “генделик”.
Днями на Європейській площі Черкас поблизу «Будинку торгівлі» дорізали останні дерева. Посеред Черкас вже нема чим дихати від парковок та стоянок. І в цей час міська влада посягнула на останній зелений куточок у центрі міста – на сквер за облдержадміністрацією, який мають намір знести, щоб збудувати чергову парковку, довівши перетворення міста на базар-вокзал до повного логічного завершення.
Також міським головою Сергієм Одаричем заплановано грандіозні та феєричні, а головне, договартісні проекти перетворення вулиці Хрещатик, що знову ж таки зводяться до зносу дерев і дерибану щонайменше 17 мільйонів гривень.
При цьому, міська влада ще й забороняє городянам висловлювати своє ставлення до нав’язаних їй «покращень». На догоду правлячій партії міськвиконком прийняв антиконституційне рішення про обмеження у місті мирних зібрань громадян. Так, міська рада вимагає, щоб про заплановані акції громадськість повідомляла за 5 днів до заходу. Крім того, вимагає погоджувати заплановане з орендарем чи власником землі, на якій люди хочуть збиратися. Таким чином доходить до маразму: щоб покласти квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, черкащани мають погодити свої наміри з Черкаським обласним академічним музично- драматичним театром, бо пам’ятник Шевченку – на Театральній площі.
Ми хочемо нагадати міській владі, що ч.1 ст. 92 Конституції гарантує: “Виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов’язки громадянина”.
Вказане рішення міськвиконкому так само суперечать рішенню Конституційного Суду України від 19.04.2001 №4-рп/2001 щодо тлумачення статті 39 Конституції України про завчасне споввіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій: “Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання”. Черкаський міськвиконком не є законодавчим органом, тому не має повноважень встановлювати вимоги до проведення мирних зібрань.
У зв’язку із вище викладеним, вимагаємо:
- Негайно відмінити ганебні рішення міськвиконкому, прийняті в лютому 2013 року, які, всупереч Конституції України, обмежують право громадян на мирні зібрання;
- Припинити приватизацію житлово-комунального сектору міста;
- Зупинити банкрутство “Черкасиелектротрансу”;
- Припинити тиск на промисловість Черкас;
- Зупинити бездумне вирізання дерев у нашому традиційно зеленому місті;
- Провести місцевий референдум по визначенню долі скверу за облдержадміністрацією та щодо необхідності реконструкції вулиці Хрещатик, та щодо інших життєво важливих питань розвитку міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар