середу, 6 березня 2013 р.

Крик душі. Де робити очищення крові черкаським хворим?


Вже певний час до мене звертаються хворі, які потебують лікування за допомогою гемодіалізу. На сьогодні я обіцяв з ними зустрітись, поспілкуватись. А щойно звернув увагу, що на сайті "Радіо Свобода" з'явилась стаття Дар'ї Бунякіної, яка стосується ціє проблеми.
    Надаю вашій увазі передрук цього матеріалу. Проблема сер'йозна, невідкладна. Це стосується життя людей. Отже, прошу звернути увагу усіх небайдужих.



 
Анастасія Радченко майже вісім років отримує процедури гемодіалізу. Спершу, впродовж чотирьох років, дівчина лікувалася в Черкаській обласній лікарні. Вже зараз, порівнюючи якість послуг у комунальній та приватній структурах, Анастасія каже: «це небо і земля».

«Знаєте як було страшно, коли поруч біля тебе хтось помирає, а ти думаєш: «Господи, хоча б наступною була не я!» Там постійно був конвеєр. Повноцінного життя не було. Був лише діаліз і ліжко. Я взагалі з життя випала на ці роки. Зараз людей, які хочуть перейти з обласної лікарні у приватний центр залякують. А скільки років пацієнтам «Фрезеніусу» погрожують! Ми всі хворі, у нас у багатьох гіпертонія. Все одно дзвонять, погрожують – повертайтеся в обласну лікарню, поки є місця. Постійно дзвонять: як не СБУ, то наші районні лікарі – їм же теж накази дають. Чи з обласної лікарні телефонують. Людям просто на нерви діють», – розповідає Радіо Свобода дівчина.



Повернення на лікування до обласної лікарні хворий порівнює з «повільною смертю»

Хворий з нирковою недостатністю Самвел Устьян спершу теж лікувався в обласній лікарні. Тоді, пригадує, був «повноцінним хворим» – навіть ходити не міг. Зараз чоловік вважає себе звичайною людиною, незважаючи на те, що тричі на тиждень має проходити 4-годинну процедуру очищення крові. А от повернення на лікування до обласної лікарні порівнює з «повільною смертю».

«Якщо ми звідси перейдемо до обласної лікарні, там усього вісім апаратів. Вже зараз вони повністю завантажені. Нас поставлять на четверту зміну по три години два рази на тиждень. А ми маємо лікуватися по чотири, чотири з половиною години. Апарати у них застарілі, тож для нас це смерть. Зараз лікування що у «Фрезеніусі», що в обласній лікарні коштує 829 гривень. Так чому обласну лікарню фінансують, а «Фрезеніус» ні? Ми зробили вже висновок, що є якась вигода, що гроші ідуть в обласну лікарню. Бо у «Фрезеніусу» принцип такий: прийшли гроші, то вони йдуть винятково на хворих. Ніхто дач не будує, гроші нікуди не йдуть» – пояснює Самвел Устьян.

В обласній лікарні спростовують усі закиди колишніх пацієнтів

Між тим в обласній лікарні спростовують усі закиди колишніх пацієнтів щодо неякісного лікування і, так би мовити, «відкатів». Як розповів Радіо Свобода головний лікар КЗ «Черкаська обласна лікарня» Олександр Дудник, нині заклад має не вісім, а тридцять апаратів штучних нирок. З них більше половини функціонують в обласному лікувальному закладі, інші у філіалах – в Умані та Звенигородці. Всі апарати нові, а діалізатори такі ж як і у приватників – німецької фірми «Фрезеніус».

Одначе порівняння приватного центру, який надає амбулаторний діаліз, із комунальним закладом, де лікування стаціонарне, за рівнем смертності головний лікар вважає «вкрай некоректним».

«Порівнювати діаліз амбулаторний і діаліз стаціонарний – це те саме, що порівнювати поліклініку із реанімацією. Смертність в реанімації, мабуть, буде набагато вищою. А те, що пам’ятають хворі, які лікувалися майже чотири роки назад в обласній лікарні… ми ж на місці не стояли. Ми зробили дві прекрасні філії в Звенигородці, в Умані. Наблизили туди медичну допомогу, збільшили штати. Зараз у мене працюють лише нефрологи, які пройшли спеціалізацію. Тому якість надання медичної допомоги визначається не тільки апаратами, а й фахівцями», – каже він.

Якби рівень допомоги був низький, каже Олександр Дудник, навряд чи на гемодіаліз до Черкаської обласної лікарні приїздили люди з інших областей. Нині в комунальному закладі таких хворих з Кіровоградської, Одеської та Миколаївської області вже дванадцять. Загалом нині лікування тут отримують 114 хворих з гострою нирковою недостатністю.

В головному управлінні охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації Радіо Свобода не вдалося отримати коментар. Очільник управління Володимир Брожик, пославшись на нараду, попросив потелефонувати йому…за тиждень.
​​
Тим часом у повідомленні на сайті Черкаської ОДА зазначають, що цього року відпрацьовується нова схема співпраці з центром. Зокрема, обласною радою запропоновано представникам «Фрезеніуса» укладати договори з районами, а керівництву районних, міських рівнів ухвалювати під час сесій відповідні програми, завдяки яким будуть виділятися кошти на ту кількість пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю, які потребують стаціонарного лікування саме у цьому центрі.

Втім, як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода головний лікар «Фрезеніусу» Володимир Новаківський, через дефіцит бюджету районні та міські ради відмовляються фінансувати хворих.

«На 2013 рік обласна влада взагалі не взяла ніяких зобов’язань на себе і всі їх переклала на районні та місцеві бюджети. Вже на сьогодні ми маємо декілька відмов від фінансування. Районні бюджети пишуть, що в їхньому кошторисі це не передбачено і грошей немає. Хоча всі зобов’язання при побудові цього центру брала на себе обласна влада», – каже він.

Натомість Черкаський міськвиконком ще на початку лютого попросив усіх «клієнтів» клініки гемодіалізу «Фрезеніус» перейти на безкоштовне лікування у Черкаську обласну лікарню. Цього року міський бюджет не має коштів, щоб оплачувати послуги приватного медичного закладу. Ба більше, у міста незабезпеченість зарплати працівникам медичних закладів аж у 38 мільйонів гривень. Коментуючи ситуацію, міський голова Черкас Сергій Одарич зауважив: гемодіаліз повинен фінансуватися з державного бюджету.

«В усіх розвинених країнах, навіть там, де люди мають високі доходи, гемодіаліз фінансується з державного бюджету. Адже це найдорожче лікування з усіх можливих. Безумовно, в країні має бути відповідна державна програма. Свої пропозиції ми подали, тому що ніяких місцевих бюджетів не вистачить на забезпечення цього лікування, – вважає Одарич. – Я вважаю, що влада не повинна вказувати пацієнту, де йому отримувати медичну допомогу. Якщо пацієнт захоче лікуватися у дорожчому закладі, він, маючи фіксовану допомогу з державного гаманця, має доплачувати за гемодіаліз сам».

Минулої весни хворі з нирковою недостатністю протестували проти закриття діалізного центру «Фрезеніус». Вони пікетували Черкаську облдержадміністрацію, блокували рух транспорту по бульвару Шевченка та намагалися перекрити міст через Дніпро. Після таких виступів обласна влада уклала угоду із «Фрезеніусом» і до серпня 2012 року фінансувала процедури 64-ох хворих. В облдержадміністрації запевняють, що заборгованість, яка залишилася, ліквідують протягом першого кварталу цього року. Втім, про нове підписання угоди на 2013 рік мова не йде.

Гемодіаліз хворих фінансує іноземний інвестор

 
Нині гемодіаліз хворих фінансує німецький інвестор. Головний лікар «Фрезеніусу» Володимир Новаківський каже, що обласна влада ігнорує будь-які звернення і не дає відповіді на жоден лист. Нещодавно керівництво приватного центру вкотре звернулося до обласної ради з проханням повідомити чи передбачені обласним бюджетом на 2013 рік кошти для лікування хворих. Залежно від відповіді інвестор ухвалюватиме рішення: продовжувати чи припиняти надання лікувальних послуг.

Тим часом у середу пацієнти клініки на загальних зборах теж вкотре визначатимуть що їм робити далі. Не виключають, що знову, як і рік тому, вийдуть з пікетом під стіни ОДА, «щоб захистити своє життя і не померти».
                                                                                       Джерело: http://www.radiosvoboda.org/
                                                                              * * *
У зв"язку з ситуацією, яка склалася з вирішенням цієї проблеми, хворі, які згуртувались для її вирішення у громадську організацію вирішили 12 березня провести пікетування будівлі Черкаської ОДА. Не знаю, як складеться, адже влада зараз усіма можливими й неможливими способами перешкоджає мирним зібранням громадян. Представника нашої ГО "Воля ХХІ" сьогодні вже викликали в адмінсуд з приводу спроби подачі повідомлення про один з таких заходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар