пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Міськраду в Черкасах взяли штурмом

21 березня, як і анонсувалося попередньо, опозиційні сили та громадськість Черкас  взяли активну участь у сесії міської ради… аж таку активну, що заблокували трибуну та штурмували сесійне  приміщення.
З  9 ранку біля приміщення облради, де планувалася сесія міської ради, збиралися люди. Більше трьохсот черкащан розпочали мітинг з вимогами до міської влади. Головно люди завимагали вирішувати важливі справи у місті шляхом місцевого референдуму, відмінити неконституційне рішення про обмеження мирних мітингів, прибрати турнікети з міськради та дозволити громадськості брати участь у сесіях.
Від початку депутати обласної ради Анатолій Бондаренко («Батьківщина»), Наталія Старікова («Фронт змін»),  Олександр Радуцький, депутат міськради та керівник обласної  міської організації «Удар» Андрій Кондратенко заблокували президію, щоб висунути міському голові  Черкас вимоги. Прибувши на сесію, мер Сергій Одарич собі місця не знайшов.
Тим часом міліціонери, які охороняли,  як вони кажуть,  правопорядок, щільним кордоном заблокували двері до Будинку рад. Люди взялися до штурму, бо не впускали ні ініціативну групу, ні навіть частину міських депутатів від «Батьківщини».
Двері сесійної зали ледь витримували натиск. Тим часом міські депутати на чолі з мером міста перебралися до свого Білого дому — міської ради.
Люди не відступилися від намірів та попрямували у міськраду. Там їх теж не чекали…  Міліція блокувала двері, але перед штурмом трьох сотень протестантів двері не встояли…
Люди увійшли у залу засідань та почали висувати свої вимоги.  Слово по черзі брали Анатолій Бондаренко, Наталія Старікова — депутати облради, Олександр Радуцький та Микола Булатецький — депутати міськради, Юрій Ботнар, керівник обласної організації «Свобода» та інші.
Мер Одарич обіцяв, що всі претензії розглянуть, але згодом і по черзі. Людей не влаштували обіцянки, вони сказали, що до міського голови потрапляють рідко, тому рішення про їх вимоги міськрада повинна прийняти тут і відразу… Частина депутатів, які «горою» підтримують міського голову, іронічно відмахувалися від людей, називали їх «хлопчиками» і «дєвочками». Однак люди із сесійної зали і не думають іти.  Зрештою, одне із скандальних рішень міськвиконкому щодо обмеження місць для мітингів скасували. Інше, щодо терміну повідомлення, ні. Однак мер змушений був, щоб не нагнітати пристрасті, винести його на громадське обговорення, а потім пообіцяв розглянути на сесії ще раз.
Ось фотозвіт про події:




















1 коментар: