суботу, 21 лютого 2015 р.

Владика Іоан: "Рускій мір" за війну проти України.

19 лютого у приміщенні Черкаського міськвиконкому митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан провів прес-конференцію на тему: "Про викривлення з боку УПЦ (Московського Патріархату) висвітлення фактів переходу їхніх парафій у юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату."
Метою проведення прес-конференції було донести до громадськості Черкащини правдивої інформаці про перехід парафій УПЦ Московського Патріархату в юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату.
Зокрема, йшлося про наступне:
12 лютого цього року Хрестовоздвиженська парафія Уманської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) провела загальні збори громади (485 чол.) де висловила недовіру священику УПЦ (МП) і вирішила перейти в юрисдикцію УПЦ КП. На даних зборах був присутній голова села і своїм підписом та печаткою підтвердив їх легітимність.
Відразу прес-служба УПЦ Московського патріархату поширила повідомлення про начебто захоплення церкви. Ця інформація була поширена засобами ЗМІ з посиланням на офіційне джерело:
– 12 лютого після Божественної літургії група людей у камуфляжній формі з нашивками "Правий сектор" заблокувала Хрестовоздвиженській храм у с. Велика Севастянівка Христинівського р-ну Черкаської області.
Цим протиправним діям передувало так зване "віче", на якому люди, котрі не є мешканцями села і не мають відношення до сільської парафії, вдалися до відвертих образ на адресу віруючих Української Православної Церкви. Особи у камуфляжній формі силоміць виштовхали благочинного Христинівського р-ну прот. Василя Миханчука, не надавши йому можливості висловити своє бачення ситуації, — йдеться у повідомленні.
Дана дезінформація призначена не для мешканців України, а для Росії з метою підкріпити позицію Москви, що ніби то на Україні утискаються права громадян "Русского міра" і тому виправдовуються військові дії проти України. Це загальноукраїнська тенденція кожен перехід парафій з Московського в Київський Патріархат виставляти як захоплення храмів "бандерівцями".
Тому ми демонструємо оригінал Протоколу і підписів жителів села, які висловилися за дану зміну юрисдикції.
Що ж стосується людей у камуфляжній формі, то природньо очікуючи провокацій з боку Московського Патріархату, направлених на зрив цих зборів, до місця проведення зборів прибула місцева Самооборона, яка існує по всій Україні у вигляді структурних одиниць і не дозволила їх зірвати прибулим з Умані представникам УПЦ Московського Патріархату, або організованим ними тітушкам.
Як приклад таких зривів можна навести спробу громади с. Хутори змінити юрисдикцію. Так, 15 лютого у с. Хутори місцева громада УПЦ МП також намагалася на зборах висловити недовіру до місцевого священика, але на ці збори з’явилися з Черкас "тітушки", які через провокації не дали змоги провести голосування.
Іншим прикладом є збори громади села Білозір’я Черкаського р-ну в жовтні минулого року, коли на подібне голосування прибули священики Московського Патріархату з Черкас і говорячи про те, що вони є саме Українська Церква і ніби то теж бажають утворення єдиної Помісної Церкви, вводячи в заблудження місцевих жителів села фактично зірвали голосування.
Тому перше, що ми бажаємо донести до слуху громадськості: те що мешканці Черкащини, стикаючись з явними фактами сепаратизму з боку духовенства УПЦ МП та виправдання ними агресивних дій Росії, відмовляються від даної конфесії та добровільно переходять у юрисдикцію УПЦ КП.
Друге, те що УПЦ МП має сплановану по всій Україні задачу показувати дані переходи як захоплення храмів Київським Патріархатом, бандерівцями, Правим Сектором та Київською хунтою. Мета – надання Росії аргументів перед світовою громадськістю, які б виправдовували її відкриту військову агресію проти України, як держави. Тобто Московський Патріархат справді відіграє роль "п’ятої колони в Україні", сприяючи загарбникам. Це підсилюється фактами явної підтримки з боку конкретних священиків цієї конфесії як в зоні АТО, так і по всій Україні.
Третє те, що наша конфесія, тобто УПЦ КП, не розпалює міжрелігійну ворожнечу, і не захоплює храмів Московського Патріархату, і на будь-яких зборах відсутні священики Київського Патріархату, а вже по факту переходу парафій та на їх прохання ми призначаємо наших священослужителей опікуватися даними парафіями.
Четверте те, що ми cхвально відносимося до переходу віруючих з лона Московського у Київський Патріархат, оскільки це сприяє утворенню на Україні єдиної Помісної Православної Церкви, яка буде незалежною від іноземних політичних і духовних центрів та буде турбуватися виключно духовними та іншими потребами власного народу, і не буде інструментом іноземної політики проти Української держави. Але практика показує що успішність голосування може бути забезпечена засобами охорони з боку місцевої самооборони від приїжджих "тітушок" та духовенства Московського Патріархату, які зривають голосування.
П’яте – справжнє розпалювання міжрелігійної ворожнечі та захоплення храмів існує з боку Московського Патріархату за допомогою бойовиків ЛНР та ДНР в зоні АТО, де нашим священикам та віруючим заборонено відправляти свої богослужіння і вони змушені покидати дану територію під загрозою розстрілу.
Шосте – зважаючи на заяви про свою відданість інтересам України та українського народу з боку вищої ієрархії УПЦ МП, заявляємо про невідповідність цього численним фактам вільної дії та проповіді священиків МП, які є підлеглими і залежними у своїй діяльності від архієреїв.
З іншого боку фактична відмова від ведення переговорів з нашою Церквою про утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви свідчить про те, що єдиним реальним способом утворення такої єдиної Помісної Церкви є перехід самих віруючих з Московського у лоно Київського Патріархату. При цьому звичайно не заперечується перехід і духовенства, яке патріотично налаштоване і не підтримує російсько-фашистської ідеології "Русского міра" та визнає Росію агресором по відношенню до нашої держави.

         Джерело: Черкаська єпархія УПЦ КП

Немає коментарів:

Дописати коментар