вівторок, 24 лютого 2015 р.

Як на Черкащині починалась боротьба із режимом Януковича-Тулуба

Інформація від "Дзвону":
У дні, коли країна відзначає річницю загибелі Небесної Сотні на столичному Майдані, ми вирішили нагадати, коли і як розпочиналась Революція Гідності на Черкащині. Практично на другий день після призначення Сергія Тулуба головою Черкаської ОДА 6 квітня 2010 року в області почали наростати протестні настрої. Згодом і молодь, і політики, і громадські активісти зрозуміли, що подолати монстра під назвою Режим Януковича можна буде лише збившись у міцний кулак, і буде ця боротьба тяжкою й кривавою…
1Після кількох акцій першого Податкового Майдану на початку літа, коли черкаські підприємці спалили муляж Податкового Кодексу, у вересні 2010 року у Черкасах на Соборній площі, де колись стояв Ленін, Сергій Тулуб встановили міні–майданчик для гри у футбол. З усіх боків він був обклеєний символікою Партії регіонів. До 29 жовтня, дня голосування на місцевих виборах, тут нібито мали тривати спортивні змагання «Зірка вуличного футболу».
«Це не просто прихований піар. Влада боїться масових акцій у період виборів, тому й відгородилася від народу цим майданчиком», — прокоментував тоді ще голова Черкаського обласного осередку Української народної партії Леонід Даценко.
У свою чергу Леонід Даценко та тодішній  голова черкаської міської «Свободи» Михайло Вакуленко кинули Партії регіонів та особисто Сергію Тулубу футбольну рукавичку. Тулуб її так і не підняв…
4213 жовтня 2010 року біля Черкаської облдержадміністрації черкаські підприємці влаштували другий Податковий Майдан, а 25 листопада в Черкасах третій Податковий Майдан. Колона з близько сотні автомобілів заблокувала основну транспортну артерію Черкас – бульвар Шевченка – у знак протесту проти Податкового кодексу.
3У жовтні 2010 року на вулиці вийшли жителі Канева, які повстали проти перших Тулубівсько-януковських виборчих фальсифікацій. Канівська міська ТВК не зареєструвала тоді на виборах як кандидата чинного мера містечка Василя Коломійця, який міг зашкодити перемозі висуванця Партії регіонів. Коломійцю перемогти так і не дали, через суд «забравши» дві сотні вирішальних голосів…
5Громадські активісти на чолі з Леонідом Даценком та Назаром Обідзінським 28 грудня 2010 року встановили у центрі Черкас на Соборній площі… шибеницю. «Ціновий зашморг», а в додачу і «ярмо нових цін» учасники акції принесли на площу під обласний Будинок рад саме перед початком сесії обласної ради. Акція проходила під гаслом «Ні ціновому геноциду».
6«Влада ідіотів судить патріотів!», «Антинародну владу геть, геть, геть!», «Україна – не концтабір! Патріоти – не злочинці!» – ці та інші гасла викрикували 9 лютого 2011 року у центрі Черкас на Соборній площі активісти опозиційних сил на чолі із Леонідом Даценком, Ігорем Сичовим, Назаром Обідзінським та «свободівцями». За словами організаторів акції, їм вже просто урвався терпець після того, як міліція почала затримувати їхніх побратимів. Приводом стало те, що 4 лютого був викликаний на співбесіду у міліцію голова Черкаської районної організації «ВО «Свобода» Сергій Демиденко. Під час акції було спалено символічного “українофоба”.
7Представники опозиції 9 березня 2011 року розгорнули найбільший у світі державний прапор України площею 1350 кв. м на Театральній площі перед обласним академічним музично-драматичним театром імені Тараса Шевченка та пам’ятником поету на честь дня народження Кобзаря.
“Ми вже не вперше використовуємо його. Ми виступили з ініціативою розгорнути прапор на честь дня народження Шевченка. Прапор, Тарас Шевченко – це те, що об’єднує українців. І ми хотіли б, щоб об’єднання України почалося саме з центру, тобто з Черкащини”, – прокоментував подію Леонід Даценко.
8Лише об’єднаною опозицією можна протистояти нинішній владі. Тож на рівні Черкащини праві сили зроблять усе можливе, щоб об’єднати опозицію в єдиний кулак. Про це 9 лютого на прес-конференції повідомив Леонід Даценко. Він заявив, що разом із Миколою Булатецьким є ініціаторами широкого об’єднання у Опозиційну Адміністрацію. 24 березня її було утворено остаточно.
Угоду про створення Ради опозиційних сил підписали: Черкаські обласні організації УНП, НРУ, Партія пенсіонерів, «Собор», «Батьківщина», «За Україну», «Реформи і порядок», Українська національна асамблея, партія Екологія і соціальний захист, «Просвіта», Всеукраїнське об’єднання ветеранів, ГО «Воля», ГО Українська народна молодь, ГО Центр медіаініціатив, Асоціація органів самоврядування населення, ВГО «Спілка власників житла України».
«Наше головне завдання – показати, що нинішня влада минуща, рано чи пізно прийде нова українська народна влада. Ми відстоюватимемо основоположні принципи свободи і гідності громадян, захист політичних, соціально-економічних, національно-культурних прав та інтересів жителів Черкаської області», – заявив Леонід Даценко, якого обрали координатором.
9Об’єднана черкаська опозиція провела 7 квітня в Черкасах на Соборній площі перше велелюдне віче, де запалила «Вогонь з Холодного Яру» і поставила Президенту і Верховній Раді ряд вимог. Промови виступаючих лунали під палахкотіння смолоскипу. Його опозиціонери запалили від вогню, який вони освятили зранку на Чигиринщині в Холодному Яру.
«На початку 20 століття там запалили вогонь холодноярці, які боролися за свою незалежність. І ми привезли крихти цього вогню нашій черкаській громаді», – зазначив координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.
Близько 300 учасників мітингу під прапорами різноманітних партій не раз скандували «Ганьба!» нинішній владі.
1019 квітня 2011 року Черкасах обласна опозиційна адміністрація влаштувала своєрідний День картоплі під кодовою назвою «Навесні посадимо – восени приберемо».  Оскільки облдержадміністрація офіційна жодним чином не відреагувала на заклик прем’єра Миколи Азарова не чекати дешевих харчів, а братися за лопати, то опозиція вирішила підстрахувать своїх кабінетних колег. Цілком логічно, що картоплю було вирішено садити перед обласним білим домом. Сорти картоплі опозиціонери також підібрали новітні: «Азаровський», він же «Прем’єра», «Табачно-московський», «Тулубівський», він же «Герой», «Германівна», «Бродський» тощо.
«Наша влада щодень, то дорожче обходиться для нашого народу, в якого після стрімкого зростання цін на продукти харчування та комунальні тарифи вже не вистачає грошей хоч якось зводити кінці з кінцями. Тому нині як ніколи стає актуальним гасло: або народ цю владну команду весною посадить, або восени прибере», – пояснив символізм своєї жартівливої акції голова опозиційної адміністрації Леонід Даценко.
11Близько півсотні молодих черкащан провели 27 квітня перед стінами міськвиконкому мітинг проти підвищення цін на проїзд у громадському транспорті.
«Ми вимагаємо та закликаємо. Вимагаємо від влади, яка має представляти наші інтереси, зупинити тарифний геноцид свого народу! Ми вимагаємо повернути стару ціну на проїзд в громадському транспорті!» – заявили представники молодіжного крила черкаської опозиції.
1237 гривень 53 копійки зібрала черкаська громада на квиток голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу на Донеччину додому. Гроші в шахтарській касці поклали перед дверима облдержадміністрації. Акція відбулася 24 травня 2011 року. Активісти обійшли паркан навколо Соборної площі, на якій розпочалась реконструкція, і поклали шахтарську каску на сходах ОДА. Згодом перейшли до міськвиконкому, де на допомогу Тулубу причепили вказівник на Харцизьк. На завершення кілька активістів написали на паркані навколо площі «Владу Геть!». Після цього переодягнена в цивільне міліція вперше брутально розігнала акцію, побила активістів і кількох затримала. Сергія Марченка та Ігора Сичова посадили на 3 доби до ІТТ. За цю акцію намагались засудити і Леоніда Даценка. Після цього в Черкасах розпочалось тотальне судове переслідування опозиціонерів і заборона акцій протесту. Однак опозиційні сили це не зупиняє, і боротьба ще більше загострюється, з’являються перші жертви серед “цивільного” населення…
Тетяна Воронцова
Далі буде..

Немає коментарів:

Дописати коментар