середу, 29 листопада 2017 р.

Росія втратила щонайменше $100 млн через невдалий запуск супутника


Російські “підкорювачі космосу” знову зазнають утрат через невдалий запуск ракети-носія. Учора з новозбудованого космодрому “Восточний” (Амурська область) стартував “Союз-2.1б”. На борту були гідрометеорологічний супутник “Метеор-М” та ще 18 малих апаратів Канади, Японії, Швеції, США та Німеччини. За декілька годин після старту в “Роскосмосі” заявили, що запланованої орбіти корисний вантаж так і не досяг.

Що сталося з російським “Метеором”

Поки що жодної офіційної інформації щодо подальшої долі супутників немає. Джерела російських ЗМІ зазначають, що аварія сталася через збій у роботі розгінного блоку “Фрегат”, який мав вивести супутники на цільову орбіту. Перше ввімкнення двигунів “розгонника” пройшло успішно, а ось друге вже не зафіксували.
“Якщо не було другого ввімкнення, то й наступного за програмою відділення супутника не було. Найімовірніше, “Фрегат” разом із “Метеором” та іншими супутниками так і перебуває на низькій навколоземній орбіті”, – заявило джерело видання “Известия”.
Водночас співрозмовник агентства “Інтерфакс” запевняє в тому, що всі 19 супутників і розгінний блок упали в Атлантичний океан.
У будь-якому разі відновити зв’язок із супутниками неможливо. “Це вже – космічне сміття”, – додали в “Роскосмосі”.

Скільки грошей втратила Росія

Вартість запуску “Союзу-2.1б” з космодрому “Восточний” оцінили в три мільярди рублів – це 51 мільйон 361 тисяча доларів (за курсом на 11:00 29 листопада). Виробництво ж ракети-носія, за даними Еcoruspace.me на вересень 2017 року, коштує 1,2 мільярда рублів, або 20 мільйонів 544 тисячі доларів.
Наразі точну вартість 19 апаратів не назвали. Однак уже відомо, що супутник “Метеор-М” був застрахований на 2,6 мільярди рублів – 44 мільйони 512 тисяч доларів.
Так, за підрахунками “Українського інтересу”, Росія втратила щонайменше 116 мільйонів 417 тисяч доларів. Такий “кошторис” виробництва “Союзу”, запуску ракети-носія та страхування супутника “Метеор” (якщо припустити, що страхування має “покривати” витрати на виробництво апарата та його виведення на орбіту).
Радник голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов не дивується невдалому запуску супутника. “Існує проблема в якості виробництва російської ракетно-космічної техніки. Свого часу Російська Федерація відмовилась від системи контролю, тому і якість робіт знизилась, і відповідальність”, – розказав нам Кузнєцов.
За його словами, втрати Росії від “загубленого” супутника навіть більші – 400 мільйонів доларів (100 мільйонів за ракету-носій та 300 мільйонів за супутник).
Нагадаємо, що космодром “Восточний” зводили протягом чотирьох років. Робітники неодноразово влаштовували голодування через заборгованість у виплатах зарплатні, але будівництво все ж таки завершили у 2016-ому. Однак кошти, які заборгував підрядник, повністю виплатили будівникам тільки у квітні 2017-го. Окрім того, Генпрокуратура РФ викрила мільйоні корупційні оборудки під час будівництва космодрому.
Перший старт із “Восточного” запланували на 27 квітня минулого року. Приїхав навіть і російський президент Путін. Однак ракета-носій змогла злетіти тільки наступного дня.

Немає коментарів:

Дописати коментар