середу, 29 листопада 2017 р.

Тема війни і миру головна проблема, що хвилює українське суспільство – Тарас Стецьків


Мене дивує, що жоден з відомих українських політиків, тим більше імовірних претендентів на посаду Президента України, жодним чином не висловлюється з приводжу того, як розв’язати проблему війни на Сході України. Вони говорять про все: про корупцію, про економіку, про тарифи, але тему війни і миру принципово оминають.
А між тим, усі соціологічні опитування однозначно свідчать, що питання війни на Донбасі є головною проблемою, яка хвилює українців. А в питанні – як розв’язати війну і як добитися вигідного Україні миру – суспільство розділене. В такому випадку саме політичні лідери повинні брати на себе сміливість і відповідальність, пропонуючи розв’язку, яка відповідає національним інтересам України.
25% українських громадян не знають, що робити з Донбасом. 14% – готові погодитися на особливий статус, тобто на мир будь-якою ціною. Ще 14% – підтримують політику нинішнього президента (ні війни, ні миру, трохи воювати, трохи торгувати). 17% – за визнання Донбасу окупованою територією і його повну ізоляцію, а 29% – підтримують військове визволення Донбасу. І близько 10% вважають, що Донбас потрібно виключити з складу України.
Я вважаю, що в цьому принциповому питанні треба займати позицію, навіть якщо вона електорально не зовсім популярна. Отже, на моє переконання, українська позиція щодо війни на Сході має полягати в наступному:
1. Крим і Донбас – це тимчасово окуповані території. Анексія Криму і окупація частини Донбасу – це два епізоди одного злочину з боку РФ. Росія – держава агресор і сторона конфлікту.
2. Україна має відмовитися від політичної частини Мінських домовленостей на тих підставах, що вони суперечать Конституції України і нашим національним інтересам, їх не підтримує переважна більшість українського суспільства, їх безпекову частину цілеспрямовано і свідомо не виконує Росія.
3. Український парламент має скасувати Закон України «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».
4. Кабінет Міністрів України має створити спеціальний міжвідомчий державний орган для підготовки консолідованої юридичної претензії до РФ. З її наступним поданням до міжнародного суду.
5. Україна сама повинна жорстко дотримуватися режиму санкцій проти РФ, припинити будь-яке військово-технічне і науково-технологічне співробітництво з РФ, мінімізувати торгово-економічні відносини та розірвати більшість укладених з РФ міждержавних договорів.
Про необхідність запровадження воєнного стану в зоні бойових дій, створення ставки Верховного Головокомандуючого повторюватися не буду. Я про це пишу і публічно говорю увесь час, починаючи з 2014 року.
А головні політики від демократичної опозиції чомусь мовчать про розв’язання питання війни на Сході України.

Немає коментарів:

Дописати коментар