вівторок, 28 листопада 2017 р.

Дитина Гітлера


Гітлер годував її тістечками на віллі в Баварських Альпах, вона в'язала йому теплі шкарпетки і писала зворушливі листи. На їх спільних фотографіях ідилія - дядечко і улюблена племінниця. Ось тільки він був фюрером, а симпатична крихітка Бернела Ніна - єврейкою.

27 вересня 1936 року десятирічна Роза Бернардин - Бернела - Ніна відправила шефу ад'ютантів Адольфа Гітлера миле послання: «Дорогий дядько Брюкнер, сьогодні у мене багато новин: на свята ми їздили в Оберзальцберг, і мені дозволили двічі сходити до улюбленого дядька Гітлеру! [...] Я знову в'яжу шкарпетки дядькові Гітлеру - я запитала, підійшли йому ті, що я дарувала в минулому році, і він сказав "так"! В цьому році вони з тонкої вовни, тільки в таких моїй мамі дійсно дуже тепло, а раз він так багато їздить, не можна, щоб у нього мерзли ноги ». У берлінських федеральних архівах збереглося 17 листів, які Ніна відправила Гітлеру і його оточенню з 18 січня 1935 року по 12 листопада 1939 року. Час від часу «батько нації» відволікався від розробки доленосних рішень і через того ж ад'ютанта відповідав милою дівчинці, з якою познайомився в 1933 році.

Листи нацистському вождю юна «подружка Гітлера», цілком ймовірно, писала при живому участі мами, медсестри Кароліни. Бернардин назвали на честь батька, лікаря і відставного офіцера із Залізним хрестом 1-го класу Бернара Ніна, який помер за два місяці до її появи на світ. Незабаром після його смерті Кароліна разом з дочкою переїхала з Дортмунда до Мюнхена, ближче до своєї матері - Іде Войт. Дідусь Бернела був католиком і викладав в католицькій школі, а от бабуся Іда була єврейкою і, цілком можливо, навіть в шлюбі залишалася юдейкою. На стику 20-х і 30-х в Німеччині це не мало ніякого значення, але дуже скоро такі коріння перестали бути безпечними. У 1933 році нацисти вже випустили кілька антиєврейських законів, почали палити книги єврейських авторів і звільнили неарийских чиновників. Кароліна знала, що виявити «неправильні» коріння їх скромної родини - справа нехитра, а наслідки гарантовано будуть плачевними.

У своїх мемуарах «Гітлер був моїм другом» особистий фотограф фюрера Генріх Гофман розповідав, що коли його господар перебував у гарному настрої під час відпочинку на особистій віллі в Баварських Альпах, він часто «кликав дітей з натовпу і влаштовував для них чаювання з тістечками на терасах ». У свій черговий день народження Гітлер знову зібрався в Будинок Вахенфельд, і вітати його повинні були радісні місцеві діти. Виявилося, що в той же день, коли фюрер святкував своє 44-річчя, Бернела Ніна виповнювалося сім. Напередодні Кароліна відправила доньку в село Оберзальцберг неподалік від резиденції «головного» і тепер молилася, щоб Бернела підвели ближче до Гітлера і він її помітив. Але Адольфу вже хтось шепнув, що в натовпі буде дівчинка з «його» датою народження. Цей символізм не міг не вразити фюрера. Звичайно, він вихопив з натовпу веселих дітей саме усміхнену біляву Ніна і урочисто пішов з нею до свого дому. Затвор фотоапарата в руках Хофмана не замовкав. Фюрер запросив маму з донькою в Будинок Вахенфельд, нагодував полуницею з вершками і сказав, що вони можуть приходити до нього завжди, коли він там. У Кароліни відлягло від серця: особиста приязнь Гітлера гарантувала сім'ї захист навіть від спроб розкопати їх неарійську сутність. Якщо Герману Герінгу було дозволено жонглювати принципами - «У себе в люфтваффе я сам вирішую, хто єврей, а хто ні», - то чому фюреру ні?

Все складалося так добре, як фрау Ніна не могла і мріяти. Вдові визначили пристойну пенсію, а захоплена Бернела охоче виступала в якості представника щасливих німецьких дітей на фотографіях поруч з «другом». Вона так часто бувала в його компанії, і вони так добре ладнали, що з часом її негласно назвали «дитиною Гітлера». «Маленька Бернела, так звали дівчинку, стала улюбленицею Гітлера, і я багато раз фотографував їх разом на терасі», - писав Хофман. Їх ніжні спільні фото з Будинку Вахенфельд, який пізніше стане називатися «Бергхоф», розходилися на листівках по всій країні. Один зі знімків був зроблений в 1933 році: на тлі гірського пейзажу Гітлер нахиляється над Бернела, пріобнімая її збоку і напевно розповідаючи щось забавне. Дівчинка посміхається начебто і трохи зніяковіло, але щиро. Так, нібито дядько Адольф - її рідний люблячий дядько, який заїхав до них на день-другий погостювати, завалив подарунками і розповів купу неймовірних історій. Дівчинці відправили знімок не листівкою, а фотокарткою - з акуратно приклеєними едельвейсами, улюбленими квітами фюрера, і розмашисто написом синім чорнилом: «Моїй дорогій і хорошою Розі Ніна. Мюнхен, 16 червня, 1933. Адольф Гітлер ».

Радісні знімки Гітлера з дітьми Хофман ретельно збирав - це був відмінний матеріал для цілого сентиментального альбому про фюрера. Тільки ось на око безпомилково визначити приналежність дитини до неарийской раси і вчасно відсікти «неправильних» не міг ніхто. Промах не змусив себе чекати. «У числі безлічі фотографій, зроблених мною під час таких дитячих" прийомів ", виявилася одна, на якій був ясно видно цю ваду, і вона після опублікування у всій своїй невинності в моєму альбомі" Гітлер і діти "викликала багато шуму», - згадував Хофман. На цьому знімку з зрадницьким ракурсом фюрер був якраз з малятком Бернела.

Про те, що дівчинка не стовідсоткова арійка, стало відомо вже після того, як вона почала приходити до фюрера. Про це миттєво донесли Мартіну Бормана, якого навіть свої позаочі називали «Мефістофелем фюрера». Як тільки сигнал надійшов, Кароліні з дочкою заборонили з'являтися в будинку. Гітлеру нічого говорити не стали, а коли той «цікавився, куди поділася його маленька подружка», Борман віртуозно ухилявся.

Заминати тему до нескінченності було неможливо. «Справжній скандал вибухнув, коли Борман побачив фотографію Гітлера разом з цією дівчинкою у мене в книзі. Прийшовши в сильне збудження, він зажадав негайно прибрати звідти фотографію, а коли я сказав йому, що це технічно неможливо, він зажадав вилучити весь тираж », - згадував Хофман. Не маючи наміру миритися з такою цензурою, він відправився прямо до «головному», скаржитися. «Гітлер не виносив, коли йому доводилося стикатися з чимось таким, що дратувало його або ставило в скрутне становище, і на цей раз він направив свою зневагу проти того, хто доніс на дитину», - писав Хофман. Але крім осуду, занадто уважному співробітнику не загрожувало нічого, а ось сімейство Ніна опинилося під ударом. «Хоча Гітлер і не став чинити перешкоди моїй книзі, він все-таки вирішив, що повинен бути послідовним і більше не бачитися з дівчинкою», - додавав фотограф. Здавалося, «батько нації» і сам був не радий, що все вийшло саме так: «У деяких людей справжній талант псувати мені все задоволення!» - кинув він Хофманн.
Незважаючи на озвучену рішення не бачитися з «четвертькровкой», Гітлер все-таки продовжив брати її у себе. Альбом Хофмана «Молодь навколо Гітлера» (Jugend um Hitler) з 120 фотографіями був опублікований в 1934 році, а розфарбовані листівки з Бернела Ніна і фюрером виходили аж до 1937 року. У 1936 році Гітлер надішле їй ще одне зворушливе фото, зроблене на початку «дружби», теж з квітами. Листи своєму другові вона відправляла і того пізніше.

Поступово спілкування зійшло нанівець - в 1938-м, а за деякими джерелами, в 1939 році матері Бернела строго наказали припинити будь-які спроби зв'язатися з Гітлером. Як пережила цей розрив білява Бернела, невідомо. У різних джерелах мигцем згадується, що вона вивчилася на креслярки і все-таки залишилася в Німеччині - на чверть євреї по крові, які не вели єврейський спосіб життя, могли до пори до часу жити спокійно. Хоча мама Кароліна була напівкровкою першого ступеня, а бабуся і зовсім єврейкою - тобто вважалися гестапо цілком «придатними» для депортації, - сім'ю все одно не чіпали. Чи то побоювалися, що Гітлер прийде в лють, якщо дізнається, що рідних його улюблениці відправили кудись в Бухенвальд або Освенцім, чи то про них забули з інших причин.

У ті страшні роки смерть знайшла Бернела і без концтабору. 5 жовтня 1943 роки дівчина раптово померла від спинального поліомієліту, і її поховали в скромній сімейній могилі в Мюнхені. Бабуся Іда померла ще в 1942 році, а мама відійшла в інший світ в будинку для людей похилого віку неподалік від Дахау в 1962 році, переживши і дочка, і фотографа Хофмана, і самого Гітлера.
                                                      Ганна Руденко

Немає коментарів:

Дописати коментар