понеділок, 27 листопада 2017 р.

Свого часу Умань була центром світового масонства

Цікаві факти про Умань, які мало хто знає продовжує публікувати “Умань туристична“. Зокрема цього разу мова йтиме про три цікавих факти про Умань, як масонське місто:
1. Місто Умань хоча і невелике, але завжди було осередком різних революційних рухів та містицизму. Всесвітнє братство, яке до сьогоднішніх днів є загадкою усього світу, – масонство, без усіляких сумнівів, було наявне в місті. Місце знаходження головної масонської ложі в Умані досі чітко не відоме. Науковці вважають, що масонська ложа чи то її відділення розміщувалась в маєтку графа Сергія Григоровича Волконського (будівля по вул. А. Кизила, 10).
2. Початки діяльності масонського братства нерозривно пов’язані з ім’ям польського графа Станіслава Щенсного Потоцького. Саме в дендрологічний парк «Софіївка» приїжджали масони з сусідніх країн. Історики зазначають, що парк сповна насичений масонською символікою. Прогулянка по парку співвідносилася з різними елементами посвяти. Зламана колона, що символізує недобудований храм Хірама; необтесаний і обтесаний камінь як символи прагнення до самовдосконалення. Грот «Дзеркало Діани» служив масонам для посвяти нових членів братства. А скільки ще подібних місць в парку досі невідомо.
3. Малодослідженим фактом є членство в масонській ложі уманчанки Надії Віталіївни Суровцової. Відома уманчанка працювала в апараті Центральної Ради і разом з масонами М. Грушевським та В. Винниченком брала участь в одній з центральних київських лож. Надія Суровцова була ознайомлена з основами масонського символізму та володіла дозволеною їй інформацією щодо масонського братства.

Немає коментарів:

Дописати коментар