понеділок, 12 лютого 2018 р.

День пам’яті трьох ієрархів та вчителів Східної Церкви — Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоуста

Світлина від Сергія Ткачука.
Сьогодні Православні Християни вшановуютього
ст ! День пам’яті трьох ієрархів та вчителів Східної Церкви — Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоуста. Днесь в Корчуватській каплицчі Святого Миколая о 11.00. буде звершено чин освячення нових ікон пожертвуваних нашій Парафії на яких зображено також Святих день пам'яті яких вшановує сьогодні Свята Церква ! 
Як свідчить церковне передання, у 1084 році митрополиту Іоанну Євхаітському явилися всі три святителі і звеліли встановити загальний день їх пам’яті, що вони рівні перед Богом: «Немає між нами ні першого, ні другого. Якщо ти посилаєшся на одного, то з тим згідні і обидва інших. Тому, звели тим, хто сперечається по приводу нас заборонити суперечки, бо як при житті так і після смерті ми маємо піклування про те, щоб привести до миру та однодумності кінці всесвіту. У зв’язку з цим, з’єднай в один день пам’ять про нас, і як належить тобі, склади нам святкову службу, а іншим передай, що ми маємо у Бога рівну єдність».
Після того митрополит переказав всі ті слова, що бачив у чудесному видінні і чув їх від уст трьох святителів Василія, Григорія та Іоанна. Згідно з цим, митрополит Іоанн складає святкову службу в честь вселенських вчителів та святителів Церкви Христової. Разом з молитвами віруючих по їхньому проханню підносяться молитви святителів Церкви Христової: Світила церкви – Василія Великого, мудрості Божої – Григорія Богослова та уст Господніх –Іоанна Золотоустого. Вони підносять моління віруючих до невидимого престолу Божого, випрошуючи у Бога світла для просвіти сердець, мудрості – для розуміння Слова Божого та заповідей Божих, а також утворення божественних уст – для прославлення Бога у Святій Трійці. (за матеріалами магістра релігієзнавства Богдана Стрикалюка tureligious.com.ua)

Немає коментарів:

Дописати коментар