четвер, 8 лютого 2018 р.

Юрій Шухевич: Нюрнберзький суд визнав, що українські націоналісти не були союзниками Гітлера

ZIK
Польський закон про Інститут національної пам’яті є дискримінаційним для українців як нації, а з іншого боку – і з політичної точки зору.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив народний депутат України (фракція Радикальної партії), радянський полів’язень, Герой України Юрій Шухевич.

Гість програми, коментуючи підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою так званого «антибандерівського закону», яким, зокрема, передбачена кримінальна відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів», зауважив, що прийняттям закону Польща різко зачепила Ізраїль, і ця країна різко відповіла, заявивши, що відкличе посла та багато іншого.

«І тут вони таки дійсно стривожилися. Вони знають про ізраїльське лобі у Сполучених Штатах. А українці все стерплять, і це дійсно так. Бо коли прийняли попередній закон у минулому році, то наш Президент поїхав до Варшави, ставав на коліна», – зазначив Юрій Шухевич та додав, що після такої реакції у Польщі вирішили, чому б не прийняти черговий закон.

Гість програми зауважив, що у Польщі українських націоналістів називають союзниками Гітлера.

«Це неправда, тому що свого часу прокурор Руденко на Нюрнберзькому процесі старався у цьому ж звинуватити і Організацію Українських Націоналістів, і Українську Повстанську Армію. Нюрнберзький суд не прийняв доказів, сказав, що це необґрунтовано. І справді, неповний переклад Нюрнберзького процесу російською мовою, але якщо ви подивитеся англійський переклад, то там є, що представили відповідні документи, які свідчили, що українські націоналісти вже 1941 року боролися з німецькою окупаційною владою. І в 1942 році, коли була утворена УПА, що бандерівська частина ОУН перейшла до збройної боротьби проти німців за відновлення Української Держави», – наголосив Юрій Шухевич та додав, що звинувачення на адресу українських націоналістів про те, що вони були союзниками Гітлера, є безпідставними.

З його слів, і за радянських часів, і у судовому процесі за позовом Вітренко про скасування указів Президента України Ющенка про вшанування борців за незалежність України посилалися на Нюрнберзький процес, на докази, яких там насправді немає.

«Польща порушила Європейську конвенцію прав людини, протокол 12, стаття 1, де забороняється будь-яка дискримінація за расовими, релігійними, національними, політичними… Вважаю, що цей закон є дискримінаційним з точки зору українців як нації, а з іншого боку – з політичного», – наголосив Юрій Шухевич. Читайте більше тут: 

Немає коментарів:

Дописати коментар