суботу, 24 лютого 2018 р.

Фільм “Чорний козак” за казкою Сашка Лірника вийде навесні

а весну цього року планується прем’єра української стрічки “Чорний козак”. Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомив автор сценарію та виконавець однієї з ролей Сашко Лірник (справжнє ім’я — Олександр Власюк).
Автор ідеї та сценарію Сашко Лірник
“Фільм знімали 9 років з перервами — коли мали час. Кілька разів мінялася концепція. Зняли матеріалу на 7-8 серій, але багато вийшло браку і довелося викидати. Наприкінці січня цього року закінчили озвучку. Прем’єру плануємо на весну, можливо, зробимо її у березні”, – каже Сашко Лірник.
Сценарій до фільму казкар написав 9 років тому. В його основі — авторська казка “Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака і страшне закляття”. Події відбуваються в ХVII ст. у селі Сабадаш під Жашковом. Козацька вдова Ганна помічає, що вночі хтось став допомагати по господарству. Підстерігши, вона бачить козака, вбраного в чорне. Закохується в нього, але дізнається, що він проклятий сотником, бо заснув на чатах. Тепер лише вночі може вийти зі спільної могили, щоб допомогти людям. Якщо запізниться до сходу сонця — залишиться там назавжди.
Режисер Владислав Чабанюк під час зйомок фільму
Сценарій виграв конкурс Держкіно і кілька років стояв у плані на реалізацію. Однак грошей від державного агентства знімальна група так і не отримала.
Ходив кілька разів, сварився і скандалив. Закінчилось тим, що хляпнув дверима і сказав: “Доведу, що українське кіно можна зняти і не треба на нього багато грошей”. І ми зняли.
Режисером стрічки став директор державного заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк. Головну роль зірав капітан сучасного козацького корабля-чайки “Спас” з Черкащини Василь Середенко. Татар зіграли активісти історичного клубу “Росичі”. У ролі мурзи — американка Наомі Умань, яка переїхала жити в Україну. Ганну зіграла київська артистка Марина Юрчак. Одну з ролей виконав і Сашко Лірник.
“Перелік учасників дійшов до 500 чоловік. Це фільм-толока: хто кошти давав, хто грав, хто костюми приніс, хто відривався від своєї родини. Всі були добровольцями-волонтерами. Грали не професійні актори, а звичайні люди – селяни, наші друзі і знайомі. Це не значить, що річ кустарна. Він професійний з класною операторською роботою. Якби такий фільм знімали через Держкіно, коштував би у сто разів дорожче”, – каже казкар.
“Фільм не схожий на стандартні голівудські бойовики, – додає. – Це є питомо українська стрічка, чимось нагадує “Пропалу грамоту”.
Українське кіно має мати своє лице. Ми не можемо переплюнути Голівуд за їхніми спецефектами. Зате не сковані жодними догмами, обмеженнями, правилами, тому ще скажемо своє слово в кіно.
Сашко Лірник під час зйомок фільму “Чорний козак”
Сільський режисер 46-річний Владислав Чабанюк із села Легедзине Тальнівського району Черкащини виграв 50 тисяч гривень в одному з конкурсів творчих ідей. Отримані кошти Владислав планує витратити на завершальні зйомки та монтаж історичного фільму “Казка про Чорного Козака”.

Немає коментарів:

Дописати коментар