суботу, 16 листопада 2013 р.

В Черкасах обговорили вибори в проблемних округах і виклики для громадянського суспільства

Повідомляє прес-служба Черкаського ОО КВУ: Черкаська обласна організація Комітету виборців України спільно з редакцією обласної газети «Нова доба» провели 15 листопада 2013 року круглий стіл «Вибори 15 грудня як виклик для громадянського суспільства». В роботі круглого столу зокрема взяли участь генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко, координатор виборчих програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська, головний редактор «Нової доби» Тетяна Очеретяна, місцеві активісти КВУ Максим Михлик та Юрій Сас, місцевий координатор спостереження «ОПОРИ» Сергій Варич, депутати Черкаської обласної ради Наталя Старікова та Анжела Бойко, координатор руху «Чесно» по Черкаській області Назар Обідзінський, директор піар-агенства «ЧК» Марина Волошенко, голова обласного осередку ВО «Свобода» Юрій Ботнар, чимало місцевих журналістів, серед яких найбільшу активність виявили Володимир Лимаренко, Віталій Латишев та Михайло Малінін.
Обговоривши ситуацію, яка склалася на цей момент в п’яти округах, де проводяться повторні вибори, учасники зосередили свою увагу на 194-му та 197-му виборчих округах. Були оголошені плани провідних моніторингових організацій КВУ та «ОПОРИ» щодо спостереження за виборчим процесом. Зокрема, КВУ має плани зібрати15 грудня провідних активістів КВУ з інших регіонів країни, зареєструвавши їх в якості спостерігачів в складі кількох мобільних груп швидкого реагування на двох черкаських округах. Очікується приїзд надзвичайно досвідчених фахівців з Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Рівненської, Закарпатської та інших областей. «ОПОРА» обіцяє організувати тотальне спостереження у ВО №197 та забезпечити в партнерстві з медіа прямі трансляції з окружних виборчих комісій. Очікується також, що одна з провідних соціологічних служб країни Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва проводитиме в ряді округів екзіт-поли, результати яких дозволять об’єктивно робити висновки про наявність або масштаб фальсифікацій.
Представники партії влади та опозиції прокоментували несподівані самовисунення ряду депутатів місцевих рад, членів «Батьківщини», УДАРу, Партії регіонів. Вони підкреслили повну непричетність місцевих партійних організації до таких самостійних дій висуванців. Ще раз було наголошено, що всі парламентські опозиційні партії єдині в підтримці офіційно висунених «Батьківщиною» кандидатів, а Партія регіонів не висувала і не підтримує жодного з кандидатів.
Були обговорені можливі сценарії виборчої кампанії. Головними загрозами експерти одностайно вважають можливу низьку активність виборців, використання схем підкупу, силове втручання в процеси підрахунку та встановлення результатів, свідоме неналежне виконання виборчими комісіями своїх функцій. Консенсусу було досягнуто в питанні необхідності проведення як кандидатами, так і організаціями громадянського суспільства роз’яснювальних та мобілізаційних кампаній для виборців за участі засобів масової комунікації.
Болісною для більшості учасників є проблема безкарності фальсифікаторів та винних в зриві виборів по проблемним округам 2012 року. Виступаючі були змушені констатувати повну бездіяльність органів слідства щодо виявлення відповідальних за нехтування волевиявленням виборців осіб.
Попри все, учасники круглого столу висловили стриманий оптимізм щодо очікувань від повторних виборів 15 грудня. Організатори події сподіваються, що подібні заходи сприятимуть ефективному діалогу між громадськістю, політиками та журналістами, метою якого є проведення чесних, справедливих та результативних виборів народних депутатів в п’яти округах, два з яких знаходяться саме на Черкащині.



















Немає коментарів:

Дописати коментар