вівторок, 12 листопада 2013 р.

В Черкасах утворено профспілку "Народна солідарність".


 Сьогодні я відвідав Муніципальну інформаційну агенцію Черкас з приводу засідання круглого столу, присвяченого утворенню в нашому місті осередку Всеукраїнської профспілки "Народна солідарність". Ця профспілка є одним з засновників Об'єднання демократичних профспілок України. 
   Ініціаторами створення цього руху на всеукраїнському рівні є Дмитро Філіпчук та Олексій Кляшторний. В Черкасах засновниками місцевого осередку стали відомий у місті громадський діяч Василь Миколенко та депутат міської ради Володимир Мамалига. 
Спікерами було наголошено й підкреслено, що цей рух є й залишатиметься незалежним, незаангажованим політично. Його метою є й лишатиметься захист прав та свобод робітників підприємств усіх форм власності тощо.
  Також пани ініціатори ознайомили з перспективами їхньої діяльності як в Україні, так і в Черкасах з їхньою специфікою, відсутністю традицій профспілкового руху. Повідомили, що вже почали утворювати осередки на підприємствах міста.
  Надали слово й мені.  Сказав, що думав. А думав про те, що  усі соціально-економічні досягнення людства в цивілізованому світі здобуті лише і тільки завдяки профспілковому рухові, про те, що профспілки за визначенням і повинні бути незалежними, інакше це є нонсенсом. Навіть дивно у назві профспілки бачити й чути слово "незалежна".  Нам же у спадок від 70-річного "совка" дістались "ручні", керовані зверху квазіпрофспілки. Як яскравий приклад - фірташівський "Азот", де насильно в наказовому порядку працівників заганяють до такої от квазіпрофспілки лише для того, щоб у разі масових звільнень ці звільнення були за згодою профспілки. А діяльність їхня десятиліттями обмежується роздачею дитячих новорічних подарунків.
   До речі, на круглий стіл було запрошено і керівництво "Азоту" на чолі з його почесним президентом В.Жуковською, але, як на зло, саме у цей день на підприємстві проводилися навчання з цивільної оборони. Яке неочікуване співпадіння!  )))))))))))
  На завершення сказав, що ми упустили, втратили понад два десятиліття і час утворення справжніх профспілок настав не сьогодні і не вчора. Разом з тим, створення їх сьогодні просто необхідне .
  Насамкінець засідання, учасники відповіли на запитання представників ЗМІ - головним чином це були запитання про те, які досягнення у своїй діяльності Демократичні профспілки України мають на сьогоднішній день. І ми почули, що мають непоодинокі позитивні результати, приклади яких "профспілкові боси" навели: Херсон, Дніпропетровщина, Луцьк - міста й регіони, де працівники підприємств мали реальний захист незалежних профспілок.
 


3 коментарі:

  1. Квазіпрофспілки не тільки на підприємствах, а на величезний жаль вже більш ніж 20 років совок квазіНашаУраїна. Ви попробуйте робітників того ж самого "Азоту" переконати в зворотньому.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вважаю, що це - дві сторони одного й того ж самого процесу. Псевдо-держава "задає правила гри", сприятливі ЛИШЕ для ПСЕВДОІНСТИТУЦІЙ: псевдопідприємців-дерибанщиків, псевдо-профспілок, політичної ПСЕВДО-ОПОЗИЦІЇ і т.д. ... Все (і всі), хто зараз прагне БУТИ СПРАВЖНІМИ - В "АНТИСИСТЕМНІЙ ОПОЗИЦІЇ". Навіть якщо це - люди, ЗА НОРМАЛЬНИХ УМОВ, м"які, помірковані і центристськи налаштовані (як от приміром я). Проте є вибір: ЧИ ПОГОДЖУЄТЬСЯ КОЖЕН З НАС ОСОБИСТО "ГРАТИ В ТЕАТРІ АБСУРДУ", цілком схожому на "демократію" часів тов. Сталіна?..

      Видалити