суботу, 20 травня 2017 р.

УКРАЇНА З 20 ТРАВНЯ ЗАБОРОНЯЄ ТРАНЗИТ ЧЕРЕЗ СВОЮ ТЕРИТОРІЮ ПРОДОВОЛЬСТВА В ПРИДНІСТРОВ'Я

Україна забороняє з 20 травня транзит через свій кордон з Придністров'ям продовольчих товарів. Про це на сьогоднішньому засіданні Ради безпеки ПМР повідомив міністр сільського господарства Придністров'я Ефімії Коваль.
Begemot, begemot.media, Begemotmedia, новости, транзит. Приднестровье, Молдова, Украина, продовольствие
За його словами, вчора в Мінсельхозпріроди ПМР надійшов лист від Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, в якому повідомляється про заборону транзиту, повідомляють Новини Придністров'я.

У документі також наголошується, що транзит таких вантажів в Придністров'ї через територію України буде здійснюватися тільки за погодженням з Національним агентством з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова.

Ініціатором даної заборони, як повідомляється в листі, виступила Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економіки СБУ. На думку українських контррозвідників, таке рішення має сприяти «локалізації загроз національній безпеці».

Раніше видані дозволи на транзит через українську територію продовольчих товарів в напрямку Придністров'я з 20 травня будуть вважатися недійсними. При цьому, за словами Ефимия Коваля, тільки за кілька місяців 2017 року було подано 83 заявки на транзит через український кордон вантажів, що потрапляють під фіто- і ветеринарний контроль. Цього року через українсько-придністровський кордон було перевезено понад 6 тисяч тонн продовольчих товарів.

Також за словами міністра, що в разі недопуску вантажів в порт придністровські економічні агенти «будуть змушені зберігати їх на штрафмайданчику і платити за простій вантажу на території України». У разі ж сухопутного переміщення вантажів через територію України, застерігає Ефімії Коваль, велика ймовірність їх повернення відправнику до врегулювання всіх питань.

«З урахуванням нашої залежності від зовнішніх виробників продовольства проблема дуже серйозна», - зазначив міністр.

За словами Ефимия Коваля, заборона може торкнутися не тільки товарів, які надходять через територію України транзитом, але і власне українських харчових товарів, вироблених на її території.

Немає коментарів:

Дописати коментар