неділю, 21 травня 2017 р.

Українці сьогодні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

                      Украинцы сегодня чтят память жертв политических репрессий
У неділю, 21 травня, на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" відбудуться заходи, присвячені Дню пам'яті жертв політичних репресій.
Як повідомляє прес-служба глави держави, початок заходів о 11:00.
"Сьогодні вся Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій: до меморіальних комплексів та пам'ятників у багатьох населених пунктах країни наші співвітчизники несуть квіти. Ми схиляємо голови, віддаючи данину поваги тим, хто загинув або постраждав від тоталітарного режиму за свою свободу, національність, віру, політичні переконання і громадянську позицію. Повний масштаб кількості жертв репресій та переслідувань за часів СРСР по-страшному величезний ", - сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.
"Ми уважно вивчаємо ці драматичні сторінки історії нашої країни і залучаємо до цього наступні покоління, щоб вони усвідомлювали, якою важкою ціною нам далася свобода і незалежність, право жити в демократичній і європейській країні", - додав прем'єр.
Також Гройсман зазначив, що буквально кілька днів тому - 18 травня - ми вшановували пам'ять жертв депортації 1944 року з Криму, коли сталінський режим депортував з батьківщини близько 200 тис. Осіб кримськотатарської національності, а також інших корінних жителів півострова. На наших очах в окупованому Криму розгортається новий маховик політичних репресій проти громадян України: терплять переслідування українські та кримськотатарські активісти, забороняються мирні зібрання, людей викрадають на вулицях, переслідують по етноконфесійних і мовно-культурними ознаками, кидають за ґрати за сфабрикованими звинуваченнями. У казематах Росії і Криму по "липовим" справах знаходяться більше 30 громадян України, однак ці списки навряд чи є повними.
"Уряд України і правозахисні організації нашої держави і світу докладають чимало зусиль, щоб визволити українських в'язнів сумління, але російський режим щоразу вигадує бюрократичні дурості і встановлює перешкоди для правового і дипломатичного вирішення цієї проблеми", - повідомляє прес-служба.
"Переконаний, що ми повинні вселяти надію, оптимізм і підтримку в душі і серця наших співвітчизників - в'язнів совісті, які, перебуваючи в російських в'язницях і таборах, в нелюдських умовах щодня борються за нашу свободу і демократичну країну. Вся Україна схиляє голову перед їхньою мужністю і знає героїв поіменно. і настане той день, коли всі вони повернуться на батьківщину. повернуться переможцями ", - додав Гройсман.
Нагадаємо, указом президента України Леоніда Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року День пам'яті жертв голодоморів, який відзначався кожну четверту суботу листопада, перейменовувався на "День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій".
Указом Кучми № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалося назву "День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій". Указом президента України Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 року дні пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій розведені в часі. День пам'яті жертв голодоморів залишився кожну четверту суботу листопада, зате третю неділю травня встановлено Днем пам'яті жертв політичних репресій.

Немає коментарів:

Дописати коментар