середу, 31 травня 2017 р.

Пам'ятаємо!

                                                            Світлина від Олега Тягнибока.
31 травня цього року минає 32 роки з дня народження нашого Побратима, Героя Небесної Сотні Едуарда Гриневича.
Жив у селі Деревок Любешівського району Волинської області. Член ВО "Свобода".
Ще один свободівець із Волинської Січі. Прожив на день більше за свого кошового Сашка Капіноса. Він теж ішов попереду своїх односельців. Єдиний зі свого села, хто поїхав на Майдан. Удома залишив невеличкий бізнес з ремонту мобільних телефонів.
Едуард на Майдан їздив тричі, з районною "Свободою", членом якої був багато років. "Він часто стояв в наших наметах, роздавав газети. Був дуже скромним, спокійним, врівноваженим, тому я раніше б не подумав, що він одним із перших піде на Інститутську", - каже голова Любашівської районної ВО "Свобода" Анатолій Пушкін.
Едуард був активним учасником найгостріших подій Революції гідности. У січні повернувся додому лише після того, як його облили з водомета силовики на Грушевського. Потрібно було одужати, аби з новими силами взятися до боротьби. Наступного разу він поїхав на Майдан перед "Мирним наступом".
Свої думки і переживання він виклав у листі до двоюрідної сестри Наталки 19 лютого:
"Не можу зрозуміти, чому на мене дивилися люди, коли я стояв на передовій на Інститутській та Майдані, і не підходили допомогти. Чому вони такі боягузи та несвідомі!?" - описував знесилений і мокрий Едуард, котрий ніяк не міг дочекатися підмоги. "Настало 19 лютого, а з ним нестало нашого кошового Сашка, ще декілька ранених. Упокойтеся з миром. Ми докажемо, що ви не дарма полягли на цій війні!".
А наступного дня Едуарда забрала куля снайпера.
Поховали хлопця на сільському цвинтарі. Одразу після похорону побратими із "Свободи" рушили у Великий Глушів, де знесли останній в області пам'ятник Лєніну.
2014 року Любешівська райрада визнала Едуарда Гриневича Почесним мешканцем Любешівського району. На будівлі Любешівського коледжу Луцького національного технічного університету, де навчався Едуард, встановили пам'ятну дошку. Така ж дошка є і в його рідній школі. З ініціативи ВО "Свобода" в центрі Любешова закладено камінь під будівництво пам'ятника Героєві "Небесної сотні".
Пам'ятаємо!
                                    Олег Тягнибок

Немає коментарів:

Дописати коментар