вівторок, 23 травня 2017 р.

Сьогодні треба збирати цілющі трави та вирушати на пошуки скарбів


23 травня – день пам’яті святого апостола Симона Кананіта. У старовину Симонів день вважався найкращим часом для пошуку скарбів і збору цілющих трав.
23 травня вшановують пам’ять одного з учнів Ісуса Христа – Симона. В старовину, крім свята Симона, відзначають ще одна важлива подія – іменини Матінки Сирої Землі. Земля споконвіку вважається матір’ю всього живого і головною кормильницею. Тому цей день всі селяни відмовляються від польових робіт, щоб не порушувати спокій землі. Наші предки не брали в руки ні плуг, ані борону, ні навіть лопату.
На заміну фізичної праці на Симона вирушали в ліс на пошуки скарбу. Якщо скарб знайти не вдавалося, люди збирали велику кількість цілющих трав, з яких приготували смачні і корисні напої.
Вважається, що саме сьогодні трави отримують магічну силу. Зазвичай лікувальні трави 23 травня збирали на самоті. Знаходили рослини, а потім, перш ніж зірвати його, виголошували спеціальні замовляння, стоячи на колінах. А протягом всього збору трав обов’язково читали «Отче наш» і «Богородицю». Трави 23 травня могли збирати не все – це робили люди виключно з чистими помислами. Попередньо парилися в лазні, одягали лише чисті речі і не думали про погане, вирушаючи на збір трав. Зазвичай їх не зривали голими руками, а використовували для цих цілей чисті хустки і рушники, щоб чудодійна сила рослин не зникла. Всі трави 23 травня збирали в пучки, а потім відправляв сушитися на горище.
На Симона звертали увагу на віники. Існувала прикмета: якщо віник, який стоїть біля ліжка, дуже швидко в’яне, то людину чекає страшна хвороба. Якщо ж довго зберігає свіжість – попереду чекає довге і щасливе життя.
Народні прикмети на 23 травня


Дощ іде – літо буде непогожим
Лопаються березові сережки – пора хліб сіяти
Вранці бджоли дуже швидко і весело літають – прикмета до того, що буде сонячний день
Дме вітер під час дощу – очікуй гарної погоди
До вечора не зникають купчасті хмари – чекай поліпшення погоди
Кріт навколо нори землю розкидає – вірна прикмета того, що дощ піде
До світанку чутні пташині пісні – буде дощ.

Немає коментарів:

Дописати коментар