неділю, 29 жовтня 2017 р.

Єпископ УПЦ КП прийняв три громади, які вирішили перейти з УПЦ (МП)

17 жовтня в залі засідань Городенківської райдержадміністрації Івано-Франківської області відбулася зустріч керуючого Коломийською єпархією УПЦ КП єпископа Юліана з представниками православних громад, які вирішили вийти з юрисдикції Івано-Франківської єпархії УПЦ (Московського Патріархату) та приєднатись до Коломийської єпархії УПЦ Київського Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.Єпископ УПЦ КП прийняв три громади, які вирішили перейти з УПЦ (МП)
Щонайменше три православні громади на Івано-Франківщині без застосування фізичної сили і грубих конфліктів перейшли або в стані переходу з УПЦ (МП) до УПЦ КП.

В зустрічі, яка була ініційована представниками громад, також взяли участь голова Городенківської райадміністрації Роман Жичицький, Городенківської райради Іван Мандич, виконуючий обов’язки секретаря єпархіального управління прот. Юрій Бровчук, благочинний Городенківського благочиння прот. Богдан Мороз, керівник прес-служби Коломийської єпархії прот. Віталій Козак, депутати Городенківської районної та міської рад, голови сільських рад, директори шкіл і парафіяни храмів даних сіл, громадські  активісти та  представники місцевих ЗМІ.  
Єпископ УПЦ КП прийняв три громади, які вирішили перейти з УПЦ (МП)

Спочатку виступив голова Городенківської РДА Роман Михайлович Жичицький. Він зауважив, що згідно  Конституції України, Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», церква відокремлена від держави. Відповідно, керуючись частиною другою статті 8 Закону України «Про сободу совісті та релігійні організації», держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості.

Також очільником влади були спростовані заяви представників УПЦ (МП) про факти силового захоплення храмів в Городенківському районі.

Керуючий Коломийською єпархією УПЦ КП єпископ Юліан детально роз’яснив присутнім про важливість повернення вірян в лоно УПЦ Київського Патріархату, практичні аспекти здійснення зміни ієрархічного підпорядкування, а також навів канонічні приписи, історичні факти та юридичні підстави.
Єпископ УПЦ КП прийняв три громади, які вирішили перейти з УПЦ (МП)

Зустрічі владики з вірянами передували парафіяльні збори церковних громад, "на яких парафіяни абсолютною більшістю голосів проголосували за вихід із підпорядкування УПЦ Московського Патріархату та перехід в юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату", зазначається на сайті УПЦ КП.

Так, 12 жовтня 2017 року, на загальних зборах релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці села Рогиня, Городенківсього району абсолютною більшістю голосів було вирішено вийти з підпорядкування УПЦ (МП) та приєднатись до Коломийської єпархії УПЦ КП.

Наступного дня на прохання парафіян та на підставі рішення зборів єпископ Юліан прийняв дану парафію до складу Городенківського благочиння Коломийської єпархії і вже 14 жовтня вперше була звершена літургія українською мовою.

14 жовтня відбулись збори релігійної громади храму Святого Великомученика Юрія Переможця села Острівець Городенківського району, на яких "переконливою більшістю голосів" було вирішено перейти з під юрисдикції єпископа Івано-Франківського і Коломийського Тихона УПЦ (МП) під юрисдикцію єпископа Коломийського і Косівського Юліана УПЦ КП. Після зборів церковної громади духовенством було відслужено молебень у храмі села Острівець українською мовою, "на якому молились всі парафіяни даного храму", зазначає сайт УПЦ КП.

16 жовтня згідно поданого прохання та на основі рішення зборів єпископ Юліан прийняв дану парафію до Городенківського благочиння Коломийської єпархії УПЦ КП.

15 жовтня на зборах релігійної громади храму Успінння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець Коломийського району "абсолютною більшістю голосів" було вирішено вийти зі складу Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) та приєднатись до Коломийської єпархії УПЦ КП. Також перед зборами було проведено письмове опитування серед мешканців села, де понад 400 осіб підпримало перехід громади до Київського Патріархату. Проти – тільки 4 особи. Після зборів релігійної громади всі присутні піднесли українською мовою молитву до Господа у переповненому храмі, пише сайт УПЦ КП. 16 жовтня на підставі прохання грамади та згідно рішення зборів єпископ Юліан прийняв парафію до своєї єпархії.

Щоправда, на сайті УПЦ (МП) переходи двох останніх парафій до УПЦ КП кваліфіковано як "вчинення дій, що містять ознаки кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179, 180 КК України". Тобто, на думку УПЦ (МП), "ці дії супроводжувались проявами релігійної нетерпимості, дискримінації за релігійною ознакою по відношенню до віруючих, позбавлення членів релігійної громади доступу до культової споруди, яка знаходиться у їхньому законному користуванні". 
 https://www.religion.in.ua/zmi/ukrainian_zmi/37860-monitoring-sudovix-provadzhen-shhodo-religijnix-utiskiv-viryan-upc-v-ivano-frankivskij-oblasti-lishe-za-ostanni-chotiri-misyaci.html 

У свою чергу сайт https://www.cerkva.info/posts/yepyskopa-yulian-zustrivsia-iz-predstavnykamy-hromad-iaki-vyrishyly-pryiednatys-do-kyivskoho-patriarkhatu УПЦ КП "наголошує, що на духовенство Київського Патріархату, яке на запрошення православної релігійної громади села Старий Гвіздець та з благословення Преосвященного єпископа Юліана прибуло на збори, чинився психологічний тиск окремих осіб, які не є мешканцями даного села".

У неділю, 22 жовтня, у храмах, громади яких нещодавно приєднались до Коломийської єпархії УПЦ КП, відслужено недільні богослужіння. Причому в храмі Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець богослужіння було вирішено проводити біля храму, "щоб не дати приводу кільком особам, деякі з них не є мешканцями села, створити враження захоплення Храму. Були тут провокатори та проплачені ЗМІ, щоб зафіксувати побиття вірних Московського Патріархату. Але з Волі Божої все пройшло мирно", інформує https://www.cerkva.info/posts/u-khramakh-kolomyiskoi-ieparkhii-iaki-pereishly-iz-moskovskoho-patriarkhatu-zversheni-nedilni-bohosluzhinnia сайт УПЦ КП. Також у храмі св. Юрія Переможця села Острівець Городенківського благочиння "богослужіння також проводилось біля Святині, оскільки декілька представників Московської Церкви зухвало і вперто не віддають ключі від Храму великій церковній громаді".

Як зазначається на сайті УПЦ КП щодо парафій, "Процеси їхнього переходу відбуваються мирно, добровільно і в правовому полі. Жодного факту силового захоплення церкви, органами державної влади не зафіксовано".
Теги:

Немає коментарів:

Дописати коментар