неділю, 29 жовтня 2017 р.

40 років тому в Черкасах виготовляли сотні найменувань товарів для дітей


“Все лучшее – детям!” Хто з нас, давно вже дорослих, не пам’ятає цього аутогенного гасла часів Країни Рад? Натрапив на замітку про асортимент дитячих товарів, які випускали підприємства області на початку 1980-х, то коротенько переповім. Нє, не дерев’яні лошадки, завбачливо прибиті до стелі щоб мале не зламало, ну чесно – якось не вразило. Якось на “лучшее” не тягне. Розповідає чергову містечкову бувальщину краєзнавець із Черкас Борис Юхно.
Найбільше для дітей старалося швейне об’єднання в складі Черкаської, Шполянської та К.-Шевченківської фабрик. Питома вага дитячого валу від загального – 40-42%. Асортимент виробів – “самий різноманітний”: плаття, кофточки, панамки, шортики, трусики та наволочки. Наволочки в категорії дитячих – очевидно якраз для декларованого розмаїття.
21 модель одягу випускала Черкаська трикотажна фабрика, 7 – зі Знаком якості. А ще – про економну економіку: “Здесь из отходов трикотажного полотна шьют сарафанчики и шапочки”.
Іграшки виготовляли на Канівському електромеханічному заводі “Магніт”. Це конструктори та набори для технічної творчості, прилад для в’язання і револьвер по ГОСТу: усього 1981 року – 7 позицій. Черкаське “Хімволокно” радувало малечу скакалками, дитячим лото, тапочками і папками для уроків праці. Обласна типографія – щоденниками та наборами кольорового паперу.
“Серйозні” вироби – шкільні лінгофонні прилади для вивчення іноземних мов із ЗТА та дитячі візочки заводу ім. Петровського: “она (коляска) конструктивно отличается от аналогичных калясок других предприятий страны и пользуется большим спросом покупателей”.
Усього ж підприємства області у 1980 – 1982 роках випускали понад 100 найменувань товарів для дітей на 54,5 – 56 мільйонів карбованців. І куди подітися, батьки розкуповували…

Немає коментарів:

Дописати коментар