неділю, 29 жовтня 2017 р.

29 жовтня не можна наближатися до воріт


29 жовтня вшановували пам’ять Лонгина Сотника.
Гай Касій Лонгин був римським воїном і носив звання сотника. Відомий він, оскільки входив до числа вартових, які охороняли місце, де був розп’ятий Ісус Христос. Коли сталася кара, то кров Ісуса бризнула в обличчя стражникові, і це вилікувало від катаракти, яка мучила його тривалий час. Саме з цього моменту Лонгин увірував в Бога. Він же через три дні разом з іншими новонаверненими побачив воскресіння Ісуса. Після цього Лонгин вирішив відправитися в Каппадокію, щоб проповідувати там християнську віру. До слова, разом з ним також пішли два інших воїна, які також стали свідками воскресіння Ісуса. Однак за наказом Понтія Пілата стражники були схоплені і обезголовлені. Голови християн згодом знайшла сліпа жінка, яка поховала мучеників і після цього вилікувалася від своєї недуги, отримавши здатність бачити. Саме тому, згідно з церковним переданням, Лонгин вважається захисником від хвороб очей.
Раніше вірили і в те, що ворота – це найнебезпечніше місце, оскільки тут стоїть нечиста сила. Так що предки говорили, що Лонгин стоїть між добрим і злим світом, охороняє людей. Саме з цієї причини часто розміщували над воротами образ покровителя, вінчальну або Стрітенську свічу. Оберегом також міг стати будь-який гострий або металевий предмет (наприклад, зуби борони, коса і т.д.). Могли також встромляти в щілини або садити в землю колючі рослини (глід, терен, ожину, ялівець).
Селяни 29 жовтня діставали зимовий одяг зі скринь для того, щоб прогріти на останньому сонці і провітрити на першому морозі. Вірили, що це особливе поєднання допоможе подолати хвороби.
Народні прикмети на 29 жовтня:
Перелітні птахи тільки зараз збираються у вирій – зима, швидше за все, буде досить теплою і без сильних морозів
У похмурий день на заході сонце яскраво світить – буде тривала негоду
Вітер мінливий 29 жовтня – зима буде з частими відлигами
Якщо людина народилася 29 жовтня, то талісманом є агат
Каламутний і блідий місяць 29 жовтня – буде мороз і сніг
Яскраве зоряне небо – погода, за прикметами, буде гарною. Тьмяне небо віщує сніг і дощ.
Гусь на одній лапці стоїть – скоро похолодає
Сонце в хмарах 29 жовтня, начебто б у тумані – чекай нещастя
Листя пожовкло і практично не обпадає – прикмета, що морози настануть не надто скоро
Тривалі тумани 29 жовтня – скоро буде відлига.

Немає коментарів:

Дописати коментар