пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

Відкрили новий пам’ятник, на ньому козак, радянський солдат і атошник


Цьому заходу передували дискусії між владою та активістами, які пропонували встановити пам’ятник на одній з центральних вулиць. Зрештою, архітектурна композиція отримала місце у віддаленому від центра мікрорайоні Сокіл, у сквері біля ПТУ-14. Тут, до речі, вже є пам’ятники чорнобильцям та «афганцям».
Пам'ятник — у сквері біля ПТУ-14
Пам’ятник являє собою стелу із зображенням козака з оголеним торсом, радянського воїна періоду Другої світової війни та сучасного «атошника».
– Найбільші суперечки у нас були відносно доцільності зображення радянського солдата, – розповів NovaKahovka.city керівник групи розробників, радник міського голови Микола Плюйко. – Але вирішили, що радянський період був значним в історії нашої країни, а ця війна залишила глибокий слід в пам’яті народу, тому без такого персонажа обійтись не можна.  
Утім, дисонансом звучали слова ведучого про те, що монумент присвячений людям, які «захищали соборність і незалежність України у різні роки ХХ сторіччя». До того ж, присутні вказували, що радянський воїн на композиції більше схожий не на солдата-окопника, а на офіцера НКВС
Монумент відкритий за ініціативи міського голови Володимира Коваленка та громадської організації учасників бойових дій та ветеранів АТО «Біла стріла».
Козачата з школи № 5
Після відкриття пам’ятника,  посвятили учнів школи №5 Таврійська у козачата. Церемонію провів отаман Таврійського куреня Війська Запорізького, учасник війни  в Афганістані та АТО Леонід Кондрацький.
– Я теж учора нагайкою отримав, – звернувся до школярів мер В. Коваленко. – У козаки був прийнятий. До сих пір через усю спину отака полоса… Ну він каже, щоб не забував. Та я і так вроді не забував… Але сьогодні ми відмінили нагайку, бо ви ще на неї не заробили, а солодощі й посвідчення отримаєте.  
На святі звучали не тільки промови, а й вірші Тараса Шевченка та сучасні патріотичні пісні. А свої нагороди цього дня отримали новокаховчани, які допомагають нашим воїнам, що знаходяться в зоні АТО.   
Відзнаки президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» вручили Анатолію та Олександру Обельцям. Вони відомі своєю пошуковою діяльністю на місці боїв на Каховському та Нікопольському плацдармах. А старший із братів Анатолій півтора року прослужив у зоні АТО. Медалі «Патріот України» отримали відомий у місті підприємець і волонтер Олександр Пилипенко, який їздив з гуманітарною допомогою в зону боїв біля 40 разів, та Олександр Обелець. Медаль «За відродження» – голова Міжнародного благодійного фонду «Дитяче майбутнє» Сергій Скорик.


Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять земляків, які загинули у війні на Сході. Це Сергій Подгорний, Віталій Галета, Денис Перепелиця, Олег Гребінський, Роман Гавриленко, Валерій Вахненко, Василь Артамкін. Ветерани АТО поїхали на міський цвинтар, щоб покласти вінки на могили своїх побратимів.
                                         
  Олександр Гунько

Немає коментарів:

Дописати коментар